Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

Pšeničný salát má svěží chuť, dá se jíst samotný i jako příloha. Doplnit ho můžete sýrem – nabízí se třeba feta – nebo i opečenou klobáskou. Jste-li celiaci, nahraďte pšenici divokou rýží.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut 
Vaření 0:40

Ingredience

200g červené pšenice (my jsme použili tu z řady Naše biofarma od firmy ProBio), propláchnuté
750ml zeleninového vývaru
1 malá dýně hokkaido nebo máslová, zbavená semen a nakrájená na kostičky
30ml + 2 lžíce panenského olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
1 malá cibule, nakrájená nahrubo
1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
cca 50g sušených (proslazovaných) brusinek
1 lžíce červeného vinného octa
kůra z 1/2 biocitronu
1/4 lžičky mletého římského kmínu
2 špetky mletého kardamomu
2 špetky mleté skořice
30ml čerstvé citronové šťávy
30ml čerstvé pomerančové šťávy
1/2 lžíce nadrobno nakrájeného čerstvého zázvoru
50g opražených vlašských ořechů, nasekaných
2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky

Příprava jídla

1 Pšenici uvařte podle návodu na obalu (namísto vody ale použijte vývar), aby byla al dente (cca 30 minut). Pak sceďte.

2 Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Dýni na plechu pokropte 1 lžící oleje, osolte a opepřete. Upečte doměkka, a aby začala hnědnout (asi 20 minut, podle velikosti kousků).

3 V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středním ohni a 3–4 minuty opékejte cibuli a česnek.

4 Brusinky zalijte v misce teplou vodou, aby byly sotva ponořené, přidejte ocet. Nechte stát 10 minut, sceďte.

5 V misce prošlehejte 30ml olivového oleje, citrono- vou kůru, římský kmín, kardamom, skořici, citronovou a pomerančovou šťávu a zázvor.

6 Do teplého zrní zamíchejte zálivku, brusinky, ořechy. Jemně vmíchejte upečenou dýni. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, posypané petrželkou.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře