Česká čína s krůtím masem

Dávno předtím, než byly ulice českých měst plné asijských bister a jídelen, chodilo se na čínu do jediné (mimochodem příšerně drahé) restaurace do pražské Vodičkovy ulice. Kdo měl to štěstí a povečeřel tam, pokoušel se potom doma jídlo napodobit podle svého. Receptů na pravou ‚českou čínu‘ tak existuje nespočet – tady je naše vyzkoušená verze.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ marinování
Vaření 0:15

Ingredience

400 g krůtích prsou, nakrájených na proužky
2cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený najemno
2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené najemno
1 žloutek
1 červená chilli paprička nebo 1 lžička chilli koření (nemusí být)
8 lžic sójové omáčky (my jsme použili Kikkoman)
3 lžičky solamylu
rostlinný olej na opékání
1 pórek, nakrájený na 5cm špalíky a z nich pak na podélné nudličky
1 červená kapie, nakrájená na proužky
1 malé kyselejší jablko, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na proužky
cca 3 listy bílého hlávkového zelí, nakrájené na proužky a spařené horkou vodou
1 lžíce krupicového cukru
sůl
hrst podrcených oříšků kešú nebo buráků a dušená rýže k podávání

Příprava jídla

1 Maso promíchejte se zázvorem, česnekem, žloutkem, chilli (chcete-li pálivou verzi) a polovinou sójové omáčky. Nechte 15 minut marinovat. Potom promíchejte se 2 lžičkami solamylu a ve woku na dostatečném množství oleje opečte dozlatova – pokud nemáte dost velkou pánev, opékejte maso po částech, aby bylo v pánvi jen v jedné vrstvě. Opečené maso vyjměte a dejte stranou.

2 Do uvolněné pánve vlijte trochu oleje, na něj přidávejte postupně pórek, kapii, jablko a zelí, vše opečte do mírného změknutí, ale tak, aby vše zůstalo křupavé. Zasypte cukrem, promíchejte a zalijte zbylou sójovou omáčkou rozmíchanou se lžičkou solamylu. Podle potřeby osolte, nechte chviličku provařit, do směsi vraťte maso a podávejte s rýží, posypané podrcenými kešú či buráky.

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře