Česnekové pečivo

Seznam surovin

mouka pšeničná hladká 700 gramů
mléko 250 mililitrů (vlažné)
olej olivový 3 lžíce
droždí sušené 2 lžičky
sůl 1 lžička

Česnekové máslo:

máslo 4 lžíce
česnek 4 stroužky
petržel hladkolistá (na posypání)

Postup přípravy

1. V míse smíchejte mouku a sušené droždí, přidejte olej a mléko a začněte zpracovávat těsto. Když se začne spojovat, vmíchejte i sůl, neměla by totiž přijít do přímého kontaktu s droždím. Hněťte, dokud nezískáte hutné, hladké a nelepivé těsto. Dejte ho do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.

2. Vykynuté těsto znovu prohněťte a podle volby tvořte drobné rohlíčky nebo houstičky. Na rohlíčky těsto vyválejte na tenkou placku, rozkrájejte na pruhy a ty pak příčně na trojúhelníky. Nakonec zarolujte.

3. Na houstičky odebírejte části těsta, vytvořte z nich váleček o délce asi 20 cm a konce zavažte, jako byste chtěli na těstě udělat uzel. Nedotahujte ho ale úplně, ve středu nechte otvor. Volné konce jemně zatočte a protáhněte otvorem dovnitř. Hotové pečivo naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte 15 minut dokynout.

4. Mezitím rozehřejte máslo a prolisujte do něj česnek. Nechte chvilku prohřát (česnek se ale nesmí začít smažit) a stáhněte z plotny. Každý kousek pečiva pomažte ochuceným máslem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova. Ještě teplé pečivo znovu pomažte máslem a posypte nasekanou petrželkou. Nechte vychladnout a podávejte.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře