Cheesecake po česku

Upečte si lahodný koláč v ryze českých chutích: na křupavém máslovém základu je lahodná náplň z máku a tvarohu a navrchu ještě jemná glazura ze zakysané smetany. Kdo by mu odolal, když suroviny seženete v každém obchodě?

Ingredience pro: 1 koláč

Na korpus

120 g hladké mouky
100 g másla
1 lžíce cukru moučka
1 špetka soli
1 lžička mleté skořice

Na náplň

500 g tučného tvarohu v kostce na pečení
100 g cukru krupice
1 citron
3 vejce
100 g mletého máku
1/2 lžičky vanilky

Na polevu

200 g zakysané smetany
3 lžíce cukru krupice

Postup

Krok 1: Všechny suroviny na těsto zpracujte v mixéru nebo rukama na hladké nelepivé těsto a natlačte ho na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Propíchejte vidličkou a dejte na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Krok 2: Mezitím si připravte náplň: tvaroh (nejlepší je tučný v kostce v alobalu) oslaďte, vmíchejte vanilkový extrakt nebo pastu a kůru (jen její žlutou část) z jednoho pořádně odrhnutého a nejlépe bio citronu.

Krok 3: Do krému přidejte z citronu i šťávu, vajíčka a nakonec mák. Celý mák vypadá efektněji na řezu, ale mletý se s tvarohem zase lépe spojí. Krém rozetřete na předpečené těsto, teplotu snižte na 175 °C a pečte dalších 40 až 50 minut, až povrch koláče zpevní. Vyndejte a nechte 15 minut vychladnout. Teplotu zvyšte na 220 °C.

Krok 4: Mezitím promíchejte smetanu s cukrem, aby se v ní rozpustil. Cukru stačí dát od oka – tolik, aby byl až po okraj kelímku. Polevu pak rozetřete na lehce zchladlý koláč a ještě asi deset minut zapékejte, vytvoří se tak na něm slaďounká glazura. Krájejte ostrým nožem ohřátým v horké vodě až po úplném vychladnutí (já vím, je to těžké!).

Krok 5: Koláč můžete ozdobit zrníčky granátového jablka, švestkovým rozvarem nebo třeba celým mákem.

Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 1 hodina 10 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře