Cheesecake s bazalkovým cukrem

Ať už patříte mezi milovníky tvarohových dortů, nebo zrovna hledáte inspiraci na dezert pro návštěvu, bude tento dokonale jemný a lahodný cheesecake tou správnou volbou. Jeho příprava je snadná i rychlá a v kombinaci s bazalkovým cukrem je dokonale vyvážený. Ozdobit jej můžete lesními plody.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 23 cm průměr formy

Na korpus

280 g máslových sušenek
120 g másla

Na náplň

300 g krémového sýra
500 g polotučného tvarohu
1 kelímek zakysané smetany
1 ks citronu
4 ks žloutku
1 ks vejce
150 g cukru krupice

Na bazalkový cukr

50 g cukru krystal
1 hrst bazalky

Na ozdobení

1 hrst lesních plodů

Postup

Krok 1: Sušenky rozemelte v mixéru nebo jinak rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vymažte máslem, následně vyložte pečicím papírem a znovu vymažte máslem.

Krok 2: Takto připravenou sušenkovou směs vsypte do dortové formy a následně ji pečlivě upěchujte na dno (případně i boky) sklenicí s rovným dnem. Dejte si záležet, aby nikde nebyla mezera. Poté vložte do lednice a nechte zatuhnout.

Krok 3: Mezitím si připravte náplň. V míse rozetřete do hladka krémové sýry, tvaroh a zakysanou smetanu. Pokud využíváte mixér, nastavte ho na ty nejnižší otáčky, aby se ve směsi nevytvořilo příliš bublinek.

Krok 4: Do hladké tekuté směsi nyní přidávejte postupně žloutky a vejce. Zapracujte. Následně přidejte šťávu a kůru z celého citronu. Jako poslední přidejte také cukr. Výsledný krém je velmi řídké a hladké konzistence.

Krok 5: Vyndejte z lednice formu se zatuhlým sušenkovým základem. Přidejte tekutou směs a počkejte ještě tak 5-10 minut, mezitím si předehřejte troubu na 160 stupňů. Jestli se mezitím na vršku udělaly bublinky, prořízněte je. Pokud máte troubu s nastavitelnými programy, pozor na program horký vzduch, cheesecake by se mohl vysušit a popraskal by.

Krok 6: Pečte 30 minut a po tu dobu troubu neotvírejte. Pak zkontrolujte, zda je hotový. Zjistíte to tak, že na něj poklepete lžící. Pakliže je hotový, bude se třást jako rosol. V opačném případě bude ještě trochu tekutý. Dejte mu ještě pět minut. Nezapomeňte, že cheesecake ještě ztuhne po zchladnutí.

Krok 7: Cheesecake nechte vychladnout alespoň čtyři hodiny v lednici, ideální je ale nechat to odležet třeba přes noc.

Krok 8: Bazalkový cukr si připravte až těsně před servírováním, to aby si zachoval krásně zelenou barvu. Připravíte si ho jednoduše — buď v mixéru, nebo hmoždíři, rozdrtíte bazalku s cukrem, a máte hotovo. Servírovat můžete ještě ozdobené lesními plody.

Tip: Nepoužívejte odtučněné krémové sýry, kdy absence tuku zhoršuje výslednou kvalitu a jemnost cheesecaku.
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře