Chlupaté knedlíky jsou neodmyslitelnou přílohou mnoha klasických českých jídel, od pečené kachny a husy až po vepřové výpečky. Můžete si je dopřát i jako hlavní chod se slaninou a cibulí anebo jako skvělý základ bezmasého jídla. Jejich přípravy se nebojte: je velmi rychlá a jednoduchá.
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 15 minut
Náročnost nízká
Ingredience pro: 2 porce
Na knedlíky
4 brambory
1 vejce
4 lžíce hladké mouky
sůl
K podávání
100 g anglické slaniny
2 cibule
2 lžíce sádla
Postup
Krok 1: Brambory (na váhu by jich mělo být asi 450 g) oloupejte a nastrouhejte najemno. Vymačkejte z nich všechnu přebytečnou tekutinu, dobře se to dělá třeba přes síto. Přidejte vejce, mouku a trochu soli a vypracujte tužší, pohromadě držící těsto. Na pohled by nemělo být příliš mokré, ale nesmí se ani sypat.
Krok 2: V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody. Až začne vřít, stáhněte plamen na minimum. Lžící vykrajujte z těsta knedlíky a vkládejte je do hrnce. Když je všechno těsto zpracované, zase výkon sporáku zvyšte. Po 10 až 15 minutách varu (podle velikosti) jsou knedlíky hotové. Scezené je promíchejte se sádlem, aby se neslepily.
Krok 3: Zatímco se knedlíky vaří, nakrájejte slaninu na kostičky a cibuli na půlkolečka a společně osmahněte dokřupava.
Krok 4: Knedlíky podávejte s opečenou slaninou a cibulí, někdo je rád promíchá i s trochou kysaného zelí anebo si je dá se špenátem.
Tip: Hotové porce zlehka posypte najemno nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou.
Zdroj: prozeny.cz