Chobotnice pečená pod pekou

Ve střední Dalmácii a na některých ostrovech je populární úprava masa „pod pekou“. Peka je vlastně taková přírodní remoska. Kulatá vyšší nádoba s poklicí, která se vloží do pece a celá se zakryje žhavým uhlím. Nejčastěji se setkáte právě s chobotnicí, která se v ní peče společně se zeleninou. Pokud si tuhle chorvatskou specialitu chcete vyzkoušet, můžete použít naši tradiční remosku, výsledek bude také skvělý.

Suroviny (4 porce)

chobotnice 1 ks (1,5–2 kg)
suché bílé víno 100 ml
brambory 1 kg
cibule 1 ks
paprika (jakákoli) 1 ks
cherry rajčátka 1 hrst
bobkový list 1 ks
česnek 4 stroužky
hladkolistá petržel 1/2 svazku
panenský olivový olej 100 ml

Postup

Chobotnici asi koupíte už vykuchanou, ale kdyby ne, zbavte ji vnitřností, vyřízněte oči a zobcovité čelisti.

Chobotnici vložte do remosky a zalijte trochou olivového oleje. Lehce podlijte bílým vínem, přidejte bobkový list. NESOLTE, CHOBOTNICE JE SLANÁ SAMA OD SEBE!!! Přidejte na čtvrtky nakrájenou cibuli a papriku, cherry rajčátka, stroužky česneku.

Po 30 minutách pečení odeberte tekutinu, kterou chobotnice vypustí.

Pečte dalších 15 minut. Poté přidejte brambory nakrájené na čtvrtky a pečte ještě hodinu.

Pak vyzkoušejte, zda je chobotnice měkká. Pokud není, pečte dál cca 10–15 minut a už by měla být hotová. Dávejte pozor, aby se během pečení nevypařila všechna lahodná šťáva, tak aby se vytvořil výpek jako u každého pečení.

Hotový pokrm zalijte panenským olivovým olejem, případně posypte nadrobno nasekaným česnekem a petrželkou. Také můžete osolit či opepřit dle chuti.

Podávejte se zeleným salátem a jarní cibulkou a samozřejmě s bramborami, které se pekly s chobotnicí.

4 porce
do 2 hodin
Zdroj: fresh.iprima.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře