Chřest s citronovou omáčkou

Kuchyně: francouzská 
Obtížnost přípravy: Snadný
Doba přípravy: 35 min.
Porce: 4

Seznam surovin

ořechy vlašské 50 gramů
sůl
máslo 40 gramů
chřest 1 kilogram (zelený)

Na omáčku:

pepř černý (mletý)
máslo 150 gramů (přepuštěné)
žloutek 3 kusy
šťáva citronová 1/3 decilitru
petržel hladkolistá 1 lžíce (plochá, nasekaná)

Postup přípravy

0,5 dl osolené vody svaříme společně s 20 g másla. Očištěný chřest zbavíme zaschlých konců a spodní část oloupeme. Chřest rozdělíme na čtyři díly, každý vložíme do vakuového sáčku, přidáme čtvrtinu vody s máslem a odsajeme vzduch. Sáčky vložíme do vody teplé 80 °C a při této teplotě zahříváme 10 – 12 minut.

Žloutky prošleháme s vodou, vlijeme do kovové misky, zakapeme šťávou z citronu, vše vymícháme v horké vodní lázní do zhoustnutí a pak všleháme máslo. Příliš hustou omáčku můžeme zředit trochou vody. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme. Ořechy nakrájené nahrubo orestujeme na zbylém másle dozlatova.

Chřest rozdělíme na talíře a přidáme omáčku, do které vmícháme těsně před podáváním nasekanou petržel. Nakonec chřest posypeme ořechy.

Poznámka k receptu
Jako přílohu podávejte vařené nebo opečené brambory.

Zdroj: igurmet.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře