Blíží se chřestová sezona a je tedy na čase začít sbírat recepty. Známý šéfkuchař Marek Fichner pro vás vybral jeden, který vařil hostům v době svého působení v Německu
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 30 minut
Náročnost střední
Ingredience pro: 4 porce
Na palačinky
125 ml mléka
70 g hladké mouky
1 vejce
1 velká hrst listové petržele
1 špetka soli
1 lžíce slunečnicového oleje
Na pěnu z béarnské omáčky
4 žloutky
100 ml bílého vína
estragonový ocet
1 citron
100 g másla
1 šalotka
estragon
sůl a pepř
Na chřest
250 g bílého chřestu
200 g uzeného lososa
1 citron
2 lžíce másla
sůl
1 hrst listů salátu
Postup:
Krok 1: Na palačinky rozmixujte petržel s mlékem do jemna (jak na pravé americké palačinky). Přeceďte přes jemný cedník. Přidejte ostatní ingredience až po olej a umíchejte jemné těsto. Před podáváním upečte na pánvi potřené olejem tenké palačinky.
Krok 2: Připravte si béarnskou pěnu. V rendlíku přepustěte máslo. V kastrůlku povařte víno, ocet a jemně nasekanou šalotku. Nechte vystydnout, přeceďte, přidejte žloutky a na vodní lázni vyšlehejte. Poté zvolna přilijte a zapracujte přepuštěné máslo. Dochuťte solí, bílým pepřem, citronovou šťávou a jemně nasekaným estragonem. Omáčku přelijte do sifonové lahve a použijte 2 bombičky.
Krok 3: Chřest oloupejte a asi čtyři minuty povařte v osolené vodě s citronem. Přendejte jej do misky s ledovou vodou. V pánvi rozehřejte máslo a přepusťte ho do hněda. Poté chřest osušte a opékejte na pánvi na hnědém másle (a znáte chřestové rizoto?).
Krok 4: Na palačinku rozložte plátkovaného uzeného lososa a chřest. Poté ho zabalte, překrojte a na talíř servírujte jako „věžičky“ s béarnskou pěnou a listy jemného salátu.
Zdroj: prozeny.cz