Cibulový koláč se sýrem

Cibulový koláč se sýrem je českou verzí francouzského quiche. Lahodný koláč z cibule a sýru se skvěle hodí jako předkrm nebo svačinka.

Ingredience na cibulový koláč se sýrem:

Těsto:

250 g hladké mouky
2 lžičky soli
1 lžička cukru
120 ml vody
15 g čerstvého droždí
2 lžíce olivového oleje

Náplň:

1 kelímek zakysané smetany
1 kelímek sýru gervais
sůl
mletý pepř
strouhaný muškátový oříšek
100 g sýra čedar
600 g oloupané cibule
100 g anglické slaniny

Příprava cibulového koláče se sýrem:

1. V osolené mouce vyhloubíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a posypeme cukrem. Zalijeme vlažnou vodou a počkáme až droždí vzejde.

2. Pak do mísy přilijeme olej a všchno smícháme dohromady. Až se všechna tekutina vsákne do mouky, vysypeme obsah mísy na vál a rukama zpracujeme hladké měkké těsto.

3. Rozdělíme je na poloviny, zformujeme koule a každou zabalíme do potravinářské fólie (neutahovat, těsto potřebuje prostor na kynutí).

4. Půl hodiny necháme ležet v pokojové teplotě, pak je uložíme na několik hodin do ledničky (klidně přes noc).

5. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, slaninu na drobné kousky.

6. Na pánvi zahřejeme lžíci oleje a nasypeme slaninu. Až pustí tuk, přidáme cibuli a za častého míchání opékáme. Až cibule změkne, ztlumíme trochu plamen a dále smažíme do zezlátnutí. Odstavíme, osolíme, a necháme vychladnout.

7. Do misky vyklopíme smetanu a gervais. Osolíme, opepříme a přistrouheme kousek muškátového oříšku. Promícháme a přidáme nahrubo nastrouhaný čedar.

8. Těsto vybalíme, rozválíme na tenký kruh (tloušťka asi 2 mm) a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.

9. Na těsto rozetřeme polovinu sýrové náplně a posypeme polovinou osmažené cibule.

10. Vložíme do trouby vyhřáté na 230°C a pečeme 7-8 minut.

Zdroj: nejlepsi-recept.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře