Citronová babeta

Jednoduchý, ale nesmírně oblíbený piškotový moučník plný vůně a chuti citronů se prodával hotový v sámošce a byl balený v měkké hliníkové vaničce – vzpomínáte?

Ať už odpovíte kladně, či záporně, je to moučník snadný, lehký, voňavý. Kromě vzpomínek tedy poskytne i mnohá jiná potěšení a zvládne ho doslova každý.

Suroviny

vejce, žloutky a bílky oddělené 4 ks
jemný krupicový cukr 220 g
vanilkový cukr 1 sáček
polohrubá mouka 250 g
kypřicí prášek 1 sáček
voda 100 ml
rostlinný olej 100 ml
šťáva ze 2 citronů a nastrouhaná kůra z 1 citronu
tuk na vymazání a polohrubá nebo hrubá mouka na vysypání formy

Postup

1
Formu vymažte a vysypte moukou. Přebytek oklepejte. Žloutky ušlehejte s oběma cukry, až se cukr rozpustí.

2
Vsypte mouku s práškem do pečiva a přidejte ostatní suroviny kromě bílků. Ušlehejte do hladké hmoty.

3
Bílky vyšlehejte na sníh a opatrně ho zatřete do těsta. Troubu předehřejte na 170 °C.

4
Vlijte do připravené formy a pečte asi 45 minut.

TIP:

Babeta se dá péct v nejrůznějších formách, ale klasický tvar, podle něhož se vžilo i její jméno, je jednoduchý a hranatý, například z chlebíčkové formy. Po upečení ji můžete ještě ozdobit citronovou polevou. Ale hlavně: při dnešních možnostech můžete značně vylepšit její chuťový i kvalitativní potenciál použitím nějakého dobrého, zastudena lisovaného oleje a citronů v biokvalitě.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře