Citrónová bábovka s malinami

I když bábovka původně vznikala stylem, jako když peče pejsek s kočičkou, výsledek byl ohromující! Bábovka byla 17 hodin po dopečení fuč (a to jsem ani neochutnala) a hned druhý den jsem jí musela péct znova

Bábovka je z nasládlých kešu ořechů, takže není potřeba ji jakkoli doslazovat. Samozřejmě pokud jste zvyklí na extrémně sladkou chuť tradičních citrónových bábovek, může to být zpočátku šok. Tak je to ale se všemi přeslazenými dezerty ve srovnání s cukrfree verzí. I na cukrfree kurzech většina lidí při prvním kousnutí zděšeně vytřeští oči a je z té nesladké chuti dezertu v šoku. Další kousnutí už jsou ale lepší a lepší a po dojezení dezertu většina z nich příjde s tím, že to byl ze začátku šok, ale že je to vlastně moc dobrý, že více vynikne chuť jednotlivých ingrediencí a hlavně, že čím déle to jedí, tím sladší jim to příjde 🙂

Ingredience

Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10 – 12

Bábovka

375g kešu
2 lžičky jedlé sody
špetka soli
1/4 lžičky mletého kardamonu
1/4 lžičky kurkumy
2 lžíce kůry z bio citrónu
vanilkový extrakt
1/2 hrnku domácího kefíru
3 vajíčka
2 bílky našlehané do sněhu
1/2 hrnku kokosového mléka
2 hrsti malin (lyofilizované, mražené či čerstvé)
kokosový olej na vymazání

Poleva

100g kokosového másla
pár kapek šťávy z citronu
2 – 3 rozdrcené lyofilizované maliny (lze vynechat)

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Kešu vložíme do mixéru a mixujeme, dokud se nám nevytvoří hladká moučka (dáváme však pozor, abychom kešu nepřemixovali a nevzniklo nám máslo). Poté kešu mouku vložíme do větší mísy, přidáme všechny suché ingredience a promícháme. Přidáme citrónovou kůru a vanilku a opět promícháme. Poté přidáme kefír, celá vejce a kokosové mléko a mícháme společně s kešu směsí, dokud se nám nevytvoří hladké těsto. Maliny opatrně vmícháme do těsta tak, aby se nerozmačkaly. Bílky vyšleháme do sněhu a opět opatrně vmícháme do hotového těsta, které poté přendáme do vymazané formy na bábovku. Tu následně vložíme do trouby a pečeme 25 – 35 minut (podle typu trouby). Propečenost kontrolujeme špejlí.

Mezitím si připravíme polevu tak, že do rozehřátého kokosového másla přidáme pár kapek citrónu. Pokud chcete polevu obarvit narůžovo, přidejte do ní prach z 2 -3 rozdrcených lyofilizovaných malin a důkladně promíchejte.

Hotovou bábovku vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Poté ji opatrně vyjmeme z formy, rovnoměrně polijeme polevou a podáváme. Skladujeme v lednici po dobu max. 7 dní.

Tipy:

Mražené maliny nakupuji ve výhodnějších větších baleních buď na Rohlik.cz nebo v Makru. Lyofilizoané na Rohlik.cz nebo v obchodech se zdravou výživou (Marama Dejvická).

I když je lepší použít kefír domácí, lze použít i kupovaný. Ideálně ovčí nebo kozí z farmářského obchodu.

Kokosové mléko používám nejraději od značky Aroy-D, které koupíte na Rohlik.cz, v Makru nebo ve vietnamských obchodech.

Zdroj: cukrfree.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře