Citronové řezy s tymiánem

Sladké i slané zároveň, kyselé i jemně kořeněné, takové jsou naše citronové řezy ovoněné tymiánem. Dokonalý dezert na večírky i jen posezení u čaje – vydrží dlouho vláčné a v sezoně citronů jsou téměř povinností!

Ingredience pro:1 plech 20 × 30 cm

Na křehké těsto

250 g hladké mouky
1 lžička soli
60 g cukru moučka
160 g másla
1 lžička tymiánu

Na citronový krém

6 vajec
170 g cukru krupice
3 citrony
40 g kukuřičného škrobu
1 špetka soli

Postup

Krok 1: Všechny suroviny na těsto vypracujte v mixéru na drobenku, podle potřeby přidejte 2 až 3 lžíce vody a dopracujte do podoby hladkého těsta. Pokud nemáte mixér, klidně vše zpracujte pomocí nože a poté rukama.

Krok 2: Těsto natlačte do formy vyložené zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem (tak se lépe dostane do jejích rohů) a dejte na 15 minut do mrazáku, než si připravíte zbytek.

Krok 3: Citrony (nejlépe chemicky neošetřené) pořádně odrhněte, ostrouhejte z nich žlutou část kůry (bílá je hořká) a vymačkejte šťávu. Ingredience na náplň pak už taky pouze prošlehejte: vejce, cukr, škrob, špetku soli a citronovou šťávu a kůru. Nalijte na vychlazené těsto a pečte asi 35 minut při 180 °C dozlatova.

Krok 4: Hotové řezy nechte vychladnout, poté krájejte na kostičky, a případně ještě sypejte moučkovým cukrem.

Tip:

Běžně se do citronových řezů dává mnohem více cukru, takže pokud máte chuť na sladší koláč, klidně ho přidejte.

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 35 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře