Čočková polévka a česnekové krutony z chleba

Tahle polévka je bezvadný pokrm vhodný na lehký oběd nebo podstatnější večeři. Čočka s cizrnou dokonale zasytí, dodají důležité živiny a s křupavými česnekovými krutonky perfektně ladí. A není na tom nic, co by nesvedl i kuchař začátečník.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 35 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce

Na polévku

1 cibule
150 g červené čočky
200 g sterilované cizrny
1 lžíce rajčatového protlaku
1 l zeleninového vývaru
150 ml smetany ke šlehání 30%
1 špetka chilli vloček
4 snítky čerstvého tymiánu
sůl
olej

Na krutony

2 krajíce bílého chleba
3 stroužky česneku
olej

Postup

Krok 1: Nejdřív připravte krutony. Chleba nakrájejte na kostičky. V trošce oleje rozmíchejte prolisované stroužky česneku. Kostičky nasypejte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte česnekovým olejem. Pečte je v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut dozlatova.

Krok 2: Pak se pusťte do polévky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte trochu oleje a cibuli na něm opečte. Přidejte protlak, nechte ho rozvonět a vmíchejte propláchnutou čočku. Promíchejte, přilijte vývar (nebo vodu) a vložte chilli a tymián. Polévku vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká.

Krok 3: Poté přidejte okapanou cizrnu a polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hladký krém. Podle chuti ji osolte a nakonec přilijte smetanu na zjemnění. Polévku krátce prohřejte a stáhněte z ohně.

Krok 4: Hotovou polévku podávejte s česnekovými krutonky. Můžete ji ozdobit čerstvým tymiánem.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře