Spousta muziky za málo peněz – tahle polévka je úplně jednoduchá, vystačí s minimem obyčejných surovin, ale na focení se po ní jen zaprášilo. Snad proto, že právě takové se jedly v dobách našeho dětství.
Náročnost: Velmi snadné Počet porcí: Pro 4 osoby Doba přípravy: Do 10 minut + namáčení Vaření 0:45
Ingredience
300 g obyčejné hnědé nebo zelené čočky, propláchnuté a předem namočené do studené vody (stačí na 2 hodiny)
1,25 litru zeleninového nebo drůbežího vývaru
2 snítky tymiánu na vaření čočky + čerstvý na ozdobení
50 g másla
1 lžíce hladké mouky
sůl a mletý pepř
1 jemný párek (výběr podle chuti), nakrájený na kolečka a opečený
Příprava jídla
1 Namočenou čočku slijte, pokud nevsákla všechnu vodu. V hrnci ji zalijte zeleninovým vývarem, přidejte tymián a na mírném ohni povařte do změknutí. Běžně to trvá asi půl hodiny, ale doba varu vždy záleží na druhu luštěnin.
2 V rendlíčku rozehřejte máslo a opečte na něm za stálého míchání mouku do bledé jíšky. Zalijte trochou studené vody, rozmíchejte na hladkou kašičku a tu přidejte k čočce. Povařte asi 15 minut, aby polévka hezky zhoustla. Pak většinu polévky odeberte, ve vyšší nádobě rozmixujte a vraťte do hrnce. Potom už jen dolaďte solí a kořením a polévku podávejte s lehce osmahnutými kolečky párku a čerstvým tymiánem podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li se vyhnout mouce, opečte místo ní na másle 1 nadrobno nakrájenou cibuli doměkka a pak pokračujte podle receptu.