Čočkové kari z jednoho hrnce

Během pracovního týdne nejraději vařím jednoduchá jídla, která jsou rychle hotová, neušpiní se moc nádobí, a přitom obsahují samé zdravé suroviny. Z toho důvodu mám doma vždy červenou čočku, cibuli a plechovku drcených rajčat a kokosového mléka. Pak už stačí dokoupit čerstvý špenát nebo jinou zeleninu a skvělé kari je do půl hodiny na stole

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 25 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 4 porce

Na čočku

1 cibule
4 cm čerstvého zázvoru
2 lžíce červené kari pasty
1.5 hrnku červené čočky
1 plechovka krájených loupaných rajčat
sůl
1 plechovka kokosového mléka
500 špenátů
1 limetka
2 lžičky hořčičných semínek
2 lžíce řepkového oleje

K podávání

čerstvý koriandr
pražené nesolené arašídy

Postup

Krok 1: Čočku zalijte vodou a nechte půl hodiny (nebo alespoň než si připravíte zbytek) bobtnat.

Krok 2: Najemno pokrájenou cibuli, nasekaný zázvor a hořčičné semínko (lze vynechat) nechte ve velké pánvi nebo nepřilnavém hrnci zesklovatět na oleji, vmíchejte kari pastu, nechte rozvonět a přidejte scezenou čočku, drcená rajčata a kokosové mléko (obojí 400 g). Přidejte ještě dvě plechovky (800 ml) vody a malou lžičku soli.

Krok 3: Za občasného míchání povařte pod pokličkou doměkka, trvá to asi 20 minut – podle toho, jak dlouho jste namáčeli čočku.

Krok 4: Vmíchejte šťávu z poloviny limety a špenát (500 g čerstvého nebo balení mrazeného), nechte ho zavadnout, ochutnejte a případně přidejte limetu nebo sůl. Místo té můžete dát sójovou nebo rybí omáčku, které jídlo dochutí i osolí.

Krok 5: Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat 2 lžíce arašídového másla. Podávejte posypané čerstvým koriandrem a nasekanými nesolenými arašídy, případně s další limetou

Tip: Kromě špenátu použijte i mrkev, dýni, batáty nebo jinou zeleninu, jen ji přidejte už během restování cibule, aby změkla. Pokud nemáte kari pastu, namíchejte si koření dle chuti: mně se k čočce osvědčilo i klasické kari, skořice, mletý římský kmín, koriandr a kurkuma. Stejně tak zázvor můžete použít klidně sušený.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře