Čočkový dhál

Dhál (dál) je národním jídlem Indie. A víte, co samotné slovo “dhál” znamená? V překladu je to luštěnina. Někdo jej podává jako polévku, někdo zas jako hutnou kaši, která se hodí k rýži. 🙂

Suroviny (4 porce)

kokosový olej 1 lžíce
cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
nasekaný zázvor 1 a 1/2 lžíce
mletý římský kmín 2 lžíce
mletý koriandr 1 lžička
kurkuma 1 lžíce
zeleninový vývar 0,8–1 l
loupaná rajčata 1/2 konzervy
červená čočka / pokud nemáte, tak loupaný žlutý hrách 250 g
batát, na menší kostky 250 g
špenát 2 hrsti
šťáva z ½ citronu
kokosové mléko 100 ml

Postup

Připravte si středně velký hrnec.

Na kokosovém oleji orestujte kostičky cibule dozlatova, přidejte 2 rozdrcené stroužky česneku, 1,5 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru a restujte další 2 minuty.

Následně přidejte všechno koření – 2 lžíce kmínu, 1 lžičku mletého koriandru a 1 lžíci kurkumy. Promíchejte se zeleninou.

Nyní přilijte 600 ml vývaru, přisypte kostičky oloupaných batátů, 250 g hrachu, kostky loupaných rajčat, 1,5 lžičky soli, špetku pepře a přiveďte k varu.

Poté dalších 25 minut vařte pod pokličkou na mírném ohni. Průběžně přilévejte zbytek vývaru.

Jakmile je hrách měkký, přidejte šťávu z citronu, 2 hrsti špenátu a přilijte cca 100 ml kokosového mléka.

Případně dochuťte kořením či citronovou šťávou. Vařte další 2 minuty a následně můžete podávat.

4 porce
do 1 hodiny
Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře