Čočkový eintopf s cizrnou a zeleninou

Výstižné německé slovo označuje hustou polévku, ragú či směs z jednoho hrnce, od kterého získalo svůj název. Jeden hrnec hospodyni musel stačit, aby nasytila celé hospodářství, a tak do něj dala to nejvýživnější – brambory, luštěniny, zeleninu, a pokud to šlo, tak i maso. V této vegetariánské verzi supluje bílkovinu zelená čočka a cizrna, které barevně ladí s rajčaty, bramborami a řapíkatým celerem. Klidně uvařte toto jídlo z dvojnásobné dávky, zaručeně si nikdo nebude stěžovat ani druhý nebo třetí den.

DO 1 HODINY
4–6 PORCE

SUROVINY (4–6 PORCE)

brambory (varný typ B) 300 g
řapíkatý celer 3 řapíky (200 g)
česnek 2 stroužky
menší cibule 1 ks
olivový olej 2 lžíce
bobkový list 2 ks
zelená čočka 140 g
konzervovaná krájená rajčata 400 g
předvařená cizrna 400 g
voda 350 ml
hladkolistá petržel, nasekaná 1 malá hrst
sůl a čerstvě namletý pepř

POSTUP

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na 1,5cm plátky. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Ve velkém hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a bobkové listy a opékejte 2 minuty na středním stupni. Přidejte brambory, celer a česnek, promíchejte a restujte 4 minuty. Přimíchejte zelenou čočku, rajčata a cizrnu, zalijte vodou, přiklopte a nechte pozvolna vařit 20–25 minut, až čočka změkne.
Dochuťte solí a pepřem, rozdělte na talíře a posypte nadrobno nasekanou petrželkou.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře