Sytý salát ze sezonních surovin jsem přiostřila trochou křenu v zálivce – jeho chuť ladí s řepu i čočkou a navíc ochrání před nemocemi.
DOBA PŘÍPRAVY 10 minut DOBA VAŘENÍ 35 minut NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce
Budete potřebovat
120 g zelené čočky
1 list bobkového listu
1 stroužek česneku
2 snítky čerstvého tymiánu
2 předvařené řepy
4 hrsti čerstvé rukoly
1 červená cibule
150 g fety
4 lžíce slunečnicových semínek
4 lžíce petrželové natě
Na zálivku
6 lžic olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička křenu
1 špetka soli
1 špetka pepře
Postup
Krok 1: Přeberte čočku, na sítu ji propláchněte a dejte do hrnce s dostatečným množstvím vody. Přidejte bobkový list, tymián a oloupaný stroužek česneku. Přiveďte k varu a uvařte tak, aby byla měkká, ale nerozpadávala se – trvá to přibližně 35 minut. Sceďte, odstraňte bobkový list a česnek a nechte zchladnout.
Krok 2: Na zálivku prošlehejte všechny ingredience metličkou, až vznikne světlá emulze – přidejte tolik křenu, soli a citronové šťávy, aby byla opravdu silná, v salátu se její chuť naředí.
Krok 3: K uvařené čočce přidejte červenou cibuli nakrájenou nadrobno – použijte jednu menší nebo polovinu větší cibule a jemně nasekanou petrželovou nať. Řepu nakrájejte na kostičky a také přidejte do salátu. Vlijte větší část zálivky a salát zlehka, ale pořádně promíchejte.
Krok 4: Na salátovou mísu rozložte omyté a osušené lístky rukoly, na ně rozložte čočkovou směs a nakrájený sýr. Posypte slunečnicovými semínky, zakápněte zbytkem zálivky, nechte rozležet a podávejte s pečivem jako zdravou večeři.
Můj tip: Předvařená řepa ušetří čas, ale chuťově bohatší bude salát, když si řepu upečete v troubě s kapkou slunečnicového oleje sami.
Zdroj: prozeny.cz