Čočkový salát s červenou řepou

Čočkový salát s červenou řepou

Sytý salát ze sezonních surovin jsem přiostřila trochou křenu v zálivce – jeho chuť ladí s řepu i čočkou a navíc ochrání před nemocemi.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 35 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 4 porce

Budete potřebovat

120 g zelené čočky
1 list bobkového listu
1 stroužek česneku
2 snítky čerstvého tymiánu
2 předvařené řepy
4 hrsti čerstvé rukoly
1 červená cibule
150 g fety
4 lžíce slunečnicových semínek
4 lžíce petrželové natě

Na zálivku

6 lžic olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička křenu
1 špetka soli
1 špetka pepře

Postup

Krok 1: Přeberte čočku, na sítu ji propláchněte a dejte do hrnce s dostatečným množstvím vody. Přidejte bobkový list, tymián a oloupaný stroužek česneku. Přiveďte k varu a uvařte tak, aby byla měkká, ale nerozpadávala se – trvá to přibližně 35 minut. Sceďte, odstraňte bobkový list a česnek a nechte zchladnout.

Krok 2: Na zálivku prošlehejte všechny ingredience metličkou, až vznikne světlá emulze – přidejte tolik křenu, soli a citronové šťávy, aby byla opravdu silná, v salátu se její chuť naředí.

Krok 3: K uvařené čočce přidejte červenou cibuli nakrájenou nadrobno – použijte jednu menší nebo polovinu větší cibule a jemně nasekanou petrželovou nať. Řepu nakrájejte na kostičky a také přidejte do salátu. Vlijte větší část zálivky a salát zlehka, ale pořádně promíchejte.

Krok 4: Na salátovou mísu rozložte omyté a osušené lístky rukoly, na ně rozložte čočkovou směs a nakrájený sýr. Posypte slunečnicovými semínky, zakápněte zbytkem zálivky, nechte rozležet a podávejte s pečivem jako zdravou večeři.

Můj tip: Předvařená řepa ušetří čas, ale chuťově bohatší bude salát, když si řepu upečete v troubě s kapkou slunečnicového oleje sami.

Zdroj: prozeny.cz
image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře