Čokoládová bábovka s cheesecake náplní

Splněný sen. Hutné, vláčné a vlhké čokoládové těsto, ovšem odpíchnuté svěží zakysanou smetanou, a uvnitř hromada neméně svěží tvarohové náplně – tahle americká kombinace absolutně nemá chybu. Inovace, která se může stát instantní klasikou.

12 PORCÍ DO 1,5 HODINY

SUROVINY (12 PORCÍ)

CHEESECAKE NÁPLŇ:

krémový sýr pokojové teploty 230 g
cukr krupice 100 g
velké vejce 1 ks
vanilkový extrakt 1 lžička
hladká mouka 2 lžičky

TĚSTO:

holandské kakao 45 g
70% čokoláda, nasekaná nadrobno 170 g
granule instantní kávy 1 lžíce
horká voda 65 ml
hladká mouka 225 g
sůl 1 lžička
jedlá soda 1 lžička
zakysaná smetana pokojové teploty 250 ml
máslo pokojové teploty 170 g
přírodní krupicový cukr 400 g
vanilkový extrakt 1 lžíce
velká vejce pokojové teploty 5 ks

POLEVA:

smetana ke šlehání 120 ml
kukuřičný sirup 2 lžičky
70% čokoláda, nasekaná 110 g

POSTUP

Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkou formu lehce vymažte tukem nebo vystříkejte olejem ve spreji.

Na náplň promíchejte nejlépe v robotu krémový sýr s cukrem dohladka. Přidejte vejce, vanilku a mouku a dobře promíchejte. Dejte stranou.

Na těsto promíchejte kakao, čokoládu a granule kávy ve velké míse. Zalijte vroucí vodou a mísu přikryjte. Nechte stát 5 minut. V menší misce promíchejte mouku, sůl a sodu.

Čokoládovou směs prošlehejte dohladka. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Až bude vychladlá, vmíchejte do ní smetanu.

Nejlépe v robotu utřete máslo, cukr a vanilku asi 3 minuty, až vznikne světlá nadýchaná směs. Po jednom k ní zatřete vejce. Při nízké rychlosti postupně a střídavě zašlehávejte moučnou a čokoládovou směs, začněte a končete moukou. Ušlehejte hladké těsto.

Do připravené formy vlijte o něco víc než polovinu těsta. Na těsto dejte tvarohovou náplň tak, aby nestékala k okrajům formy. Navrch vlijte zbylé těsto. Formu vložte do trouby a bábovku pečte asi 50 minut. Když do středu těsta vpíchnete špejli, mělo by na ní ulpět pár vlhkých drobků, těsto zůstane velmi vláčné. Nechte ve formě na mřížce chladnout asi 10 minut, pak bábovku vyklopte a nechte úplně vychladnout.

Mezitím ohřejte na středním stupni v kastrůlku smetanu s kukuřičným sirupem, až bude směs horká. Sundejte z plotýnky a vmíchejte za stálého šlehání čokoládu, až vznikne hladká poleva. Nechte ji trochu vychladnout a pak jí zakapejte bábovku. Před podáváním nechte asi 10 minut stát, aby poleva trochu ztuhla.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře