Čokoládová bábovka s tahini

Nebojte se pasty tahini! Možná vám do bábovky přijde zvláštní, s čokoládou si ale rozumí stejně dobře jako třeba arašídové máslo.

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 bábovku
Doba přípravy: Do 30 minut 
Pečení 0:50

Ingredience

350 g světlého hnědého cukru
250 g hladké mouky
100 g kakaa holandského typu + další na vysypání formy
2 lžičky jedlé sody
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 vejce
250 ml podmáslí
250 ml mléka
100 ml rostlinného oleje + další na vymazání formy
75 g sezamové pasty tahini
2 lžičky vanilkového extraktu

NA SEZAMOVÉ STŘEPY

100 g krupicového cukru
50 g sezamových semínek

NA POLEVU

190 g moučkového cukru + navíc na zahuštění
60 ml mléka
75 g sezamové pasty tahini
1 lžička vanilkového extraktu

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C a formu na bábovku vymažte olejem a vysypte tenkou vrstvou kakaa.

2 V míse promíchejte cukr, mouku, kakao, jedlou sodu a kypřicí prášek. V jiné míse prošlehejte vejce, podmáslí, mléko, olej, tahini a vanilkový extrakt. Tekutou směs vlijte k suché a promíchejte. Směs vlijte do formy na bábovku, vložte do trouby a pečte 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Bábovku vyndejte z trouby, ponechte ji ještě chvíli (cca 10 minut) stát ve formě a poté ji vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

3 Na sezamové střepy vyložte plech pečicím papírem. Cukr vsypte do menšího rendlíku a nechte za občasného míchání na mírném plameni zkaramelizovat. Vsypte sezamová semínka, promíchejte, vlijte na připravený plech a rozetřete do tenké vrstvy. Nechte vychladnout a pak nalámejte na přibližně stejně velké střepy.

4 Na polevu dejte do mísy všechny ingredience a prošlehejte dohladka. V případě, že je poleva příliš řídká, zahustěte ji dalším cukrem. Polevou přelijte bábovku a navrch do ní zapíchejte sezamové střepy.

NĚCO NAVÍC
Bábovka vydrží pár dní stále šťavnatá, ale střepy mohou zvlhnout a změknout.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře