Čokoládová mléčná rýže s ovocem

Na Filipínách říkají sladké mléčné rýži s čokoládou champorado a servírují k ní sušenou solenou rybu. Zatím nemám odvahu tohle spojení zkusit, zdobím ji proto ovocem. V sezoně je skvělá s malinami, jahodami nebo broskví, v tomto období jí sluší mango nebo třeba banán. Je tak vydatná a krémově lahodná, že ji podávám v malých mističkách jako dezert, nebo jako svačinu po sportovním výkonu.

Ingredience pro:

3 porce

Na mléčnou rýži:

500 ml plnotučného mléka
1 špetka soli
100 g kulatozrnné rýže
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce cukru krupice
100 g čokolády 60%

Na zdobení:

1 ks manga
1 hrst meduňky

Postup:

Krok 1: Do širšího kastrolu se silným dnem vlijte mléko, přidejte malou špetku soli a pomalu přiveďte k varu.

Krok 2: Kulatozrnnou rýži zvažte a přeberte, abyste odstranili případné drobné nečistoty.

Krok 3: Když se začne mléko vařit, zmírněte plamen a vsypte rýži. Přidejte vanilkový extrakt a cukr a za stálého míchání vařte asi 20 minut. Rýži je nutné míchat opravdu poctivě, pomalu a soustavně, jenom tak dosáhnete té správné krémové a jemné konzistence. (V mezičase můžete posilovat stehna drobnými podřepy, zpívat, zkoušet děti z vyjmenovaných slov nebo třeba meditovat, ale hlavně míchat a míchat.)

Krok 4: Asi po dvaceti minutách rýže zhoustne, ale stále bude pevná na skus – ještě zmírněte plamen a zvyšte intenzitu míchání, aby se nepřipálila. Po dalších pěti minutách přidejte do hrnce po částech nalámanou čokoládu a nechte ji rozpustit.

Krok 5: Podávejte v malých mističkách ozdobenou ovocem a bylinkami. Je chutná teplá i vychlazená.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře