Pěnu můžete ozdobit také hoblinami bílé čokolády, čerstvými malinami nebo lístky máty.
do 30 minut 4 porce
Suroviny (4 porce)
hořká čokoláda (50–70 % kakaa) 180 g
třtinový cukr dle chuti
Máslo 1 lžíce
Voda 75 ml
Žloutek 3 ks
Bílek 3 ks
Na malinovou omáčku:
Máslo 3 lžíce
bílý cukr 1 lžíce
citronová štáva 1 lžička
mražené maliny 100 g
Koňak 1 velký panák
čerstvé maliny na ozdobení
Postup
Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte cukr, máslo a vodu a rozpusťte ve vodní lázni.
Odstavte z ohně, vmíchejte žloutky a nechte vychladnout. Pak ušlehejte tuhý sníh z bílků.
Až čokoládová směs vychladne, sníh do ní lehce metličkou zašlehejte. Směs rozdělte do ozdobných misek nebo skleniček a dejte ztuhnout do chladničky aspoň na dvě hodiny. Před servírováním si připravte malinovo-koňakovou omáčku: v rendlíku rozpusťte máslo, nasypte na něj cukr a za stálého míchání ho na mírném plameni nechte rozpustit a velmi mírně zkaramelizovat.
Když začíná žloutnout, přidejte mražené maliny, zastříkněte je citronem a na velmi mírném plameni nechte jen prohřát (jestli už jsou teplé, poznáte snadno ochutnáním). Když jsou prohřáté, přidejte koňak a odstavte. Touto omáčkou, ještě teplou, zalijte vychlazenou čokoládovou pěnu a můžete podávat.