Zimní plískanice nás vyloženě vyzývají k tomu, abychom se zavřeli do tepla, přikryli se dekou a s přivřenýma očima se nechali rozmazlovat něčím dobrým. Třeba čokoládovými cupcakes s kávovo-čokoládovým krémem!
DOBA PŘÍPRAVY 30 minut DOBA VAŘENÍ 20 minut NÁROČNOST nízká Ingredience pro: 12 cupcake
Na těsto
250 g hladké mouky
40 g holandského kakaa
100 g cukru krupice
1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
60 g másla
2 vejce
250 ml teplého mléka
Na krém
1 silné espresso
250 g mascarpone
100 g hořké čokolády
50 g lískových oříšků
Postup
Krok 1: Ve větší míse smíchejte hladkou mouku, kakao, cukr, kypřící prášek a jedlou sodu. Poté přidejte máslo o pokojové teplotě, vajíčka a teplé mléko. Těsto důkladně promíchejte, nalijte do silikonových muffinových formiček (plechu na muffiny vyloženého papírovými košíčky) a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut.
Krok 2: Vychladlým košíčkům můžete zlehka seříznout vršek, aby se na ně lépe dával krém. Odkrojky nevyhazujte, budou z nich báječná dortová lízátka cake pops
Krok 3: Připravte si silné malé espresso a nechte ho vychladnout. Pokud nemáte kávovar, rozmíchejte lžičku rozpustné kávy v malém množství horké vody. Čokoládu rozpusťte a nechte také zchladnout, aby nerozpustila mascarpone.
Krok 4: Mascarpone v robotu vyšlehejte a poté do něj postupně přidávejte čokoládu. Na závěr po částech přilijte studenou kávu a také ji důkladně zapracujte do krému. Ten pak nechte asi hodinu v lednici zatuhnout.
Krok 5: Na vychladlé cupcakes za pomoci cukrářského pytlíku a zdobící špičky naneste krém. Dozdobte sekanými lískovými oříšky.