Pokud chcete zapůsobit na své hosty, připravte jim tyto úžasné tartaletky, v kterých se snoubí chut pomeranče a hořké čokolády s trochou štiplavého zázvoru.
do 1 hodiny 8 ks (průměr 12 cm) porcí
Suroviny (8 ks (průměr 12 cm) porcí)
špaldová hladká mouka 250 g
Máslo 150 g
cukr moučka 70 g
Vejce 1 ks
Voda 2 lžíce
špetka soli
pomarančová kůra nebo plátky na ozdobu 1 pomeranč
Náplň:
pomerančová marmeláda 100 g
čerstvý zázvor, nastrouhaný 1cm kousek
vanilkový lusk 1 ks
pomerančový likér (nemusí být) 1 lžíce
Čokoládový krém:
Horká čokoláda 150 g
pomerančová marmeláda 1,5 lžíce
smetana ke šlehání (33 % tuku) 4 lžíce
Koňak 2 lžíce
Postup
Všechny suroviny na těsto smíchejte a buď v robotu, nebo rychle ručně vypracujte hladké těsto (pokud pracujete ručně, na začátku máslo zpracovávejte nožem, aby příliš nezteplalo). Hotové těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a vykrájejte z něj tartaletky. Do těsta zakrojte okrajem formičky a kolečko těsta pak vtlačte dovnitř formičky, utvoří se vám hezké vroubkované okraje.
Troubu rozpalte na 180 °C a dno tartaletek propíchejte vidličkou. Pak smíchejte pomerančovou marmeládu se zázvorem, vanilkou a likérem, chcete-li, a v každé tartaletce rozprostřete vrchovatou lžičku této směsi. Dejte do trouby a nechte péct 15–20 minut dozlatova. Upečené tartaletky nechte vychladnout a poté je vyklopte z formiček, půjde to snadno.
Připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s marmeládou, smetanou a koňakem. Rozpuštěnou směsí polévejte tartaletky, rozetřete ji do stran a ozdobte pomerančovou kůrou nebo tenkými plátky pomeranče. Nechte chvíli chladnout a pak tuhnout v chladničce, ale nečekejte že čokoláda ztuhne úplně – náplň zůstane ve formě pevného krému.