Cold brew – ledová káva s kardamomem a sirupem

Ať je horko nebo zima, káva se pije pořád. Zatímco v zimních měsících si ji člověk občas rád dopřeje s medem nebo nějakým tím alkoholem, letním měsícům dominují ledové kávové nápoje. Tenhle je super jednoduchý a přitom vám svou neobyčejnou chutí vyrazí dech. Filtrované espresso asi všichni znají, zkuste si tentokrát přípravu tzv. cold brew, tedy louhování za studena.

Ingredience pro: 1 porci

10 g mleté kávy
1 špetka mletého kardamomu
50 ml plnotučného mléka
1 lžíce čekankového sirupu
3 kostky ledu

Postup

Krok 1: Namletou kávu smíchejte s kardamomem v uzavíratelné sklenici a zalijte asi 50 ml studené vody. Promíchejte, zavíčkujte, aby se omylem nerozlila, a uložte do lednice. Za 12–24 hodin, podle toho, jak moc silnou kávu chcete mít, nápoj sceďte přes velmi jemné sítko.

Krok 2: Do sklenky nalijte dobře vychlazené mléko. Pokud sladíte, rozmíchejte v něm čekankový sirup – ten nápoji přidá na neotřelé chuti. Do mléka vhoďte pár kostek ledu.

Krok 3: Teprve když je led v mléce, lijte opatrně kávu, aby se vrstvy nepromíchaly – kostky ledu částečně fungují jako bariéra proti smíchání. Ihned podávejte.

Tip: Začněte s přípravou den dopředu, odměnou vám bude extra silná káva, do ledového latté jako stvořená.
image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře