Kuchyně: severoamerická
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 45 min.
Porce: 16
Seznam surovin
mouka pšeničná hladká 4 hrnky
jedlá soda 1/2 lžičky
máslo 225 gramů (změklé)
cukr krupice 1/2 hrnku
cukr třtinový 1 hrnek
sůl 1 lžička
vanilkový lusk 1 kus
vejce 2 kusy
čokoládové pecky 2 balení
Postup přípravy
1. Zapni troubu na 180 °C a připrav si plech vyložený pečicím papírem. Do větší mísy nasyp hladkou mouku, přidej půl lžičky jedlé sody a pečlivě promíchej.
2. Do druhé mísy pokrájej na malé kousky máslo a nech ho změknout. Pak k němu nasyp půl hrnku krupicového a hrnek třtinového cukru a nejprve vidličkou a pak metličkami důkladně vyšlehej (s tím ti klidně může pomoct máma nebo táta), až máslo s cukrem vytvoří světlou pěnu.
3. Vanilku podélně rozřízni nebo rozstřihni nůžkami, pomocí lžičky z ní vyškrábni semínka a přidej je k pěně. Do té rozklepni obě vejce, přisyp lžičku soli a ještě lehce prošlehej.
4. Vyšlehanou máslovou hmotu s vejci nyní přemísti do mísy s moukou a zpracuj na těsto. Nakonec přisyp pecičky – „čokofl eky“. Pomocí lžičky tvoř malé hromádky o velikosti zhruba vlašského ořechu a klaď je na plech pokrytý pečicím papírem. Peč asi 8 až 10 minut, až sušenky zpevní a zezlátnou.
Poznámka k receptu: Suroviny na 60 sušenek
Zdroj: igurmet.cz