Crêpes Suzette – pomerančové palačinky

Tradiční francouzský dezert vyzdvihuje zdánlivě obyčejné palačinky lahodným karamelovo-pomerančovým sirupem. Hotové jsou během pár minut, tak zkuste tuhle léty ověřenou klasiku také ochutnat!

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 10 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 2 porce

Na palačinky

1 vejce
1 špetka soli
1 lžíce slunečnicového oleje
60 g polohrubé mouky
120 ml mléka
tuk na smažení

Na sirup

30 g cukru krupice
50 g másla
1 pomeranč
50 ml pomerančového likéru

Postup

Krok 1: Všechny ingredience na palačinky prošlehejte (mouku můžete dát klidně hladkou), a pokud máte čas, nechte asi 20 minut odležet, s těstem se pak bude lépe pracovat a palačinky se nebudou trhat.

Krok 2: Mezitím nechte zkaramelizovat cukr s máslem, přilijte vymačkanou pomerančovou šťávu a podle chuti i trošku ostrouhané kůry (když jí je moc, nebo použijete i bílou část, může být hořká) a nechte pár minut provařit do zhoustnutí. Já jsem si pár dílků pomeranče vyloupala a na závěr přidala k sirupu.

Krok 3: Na máslem nebo olejem potřené pánvi usmažte čtyři palačinky.

Krok 4: Usmažené palačinky složte napůl a ještě jednou napůl do šátečku a nechte prohřát v sirupu. Nyní se rozhodněte, jestli alkohol vmícháte přímo k sirupu, nebo budete dezert zapalovat. V tom případě vše přelijte panákem likéru Grand Marnier, Cointreau či jiného likéru typu triple sec, případně i koňakem nebo brandy, a opatrně zapalte.

Tip: Omáčku dochuťte trochou citronové šťávy, dodá jí příjemný šmrnc.
image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu

Napsat komentář

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře