Hitovka, která se podle nás hodí skoro ke všemu – od doprovodu ke grilovanému či pečenému masu až po omáčku k těstovinám nebo k namazání na toust. Až okusíte, pochopíte!
Náročnost: Velmi snadné Počet porcí: Na cca 2 litry Doba přípravy: Do 20 minut + odležení Vaření 0:45
Ingredience
1 kg cuket, nakrájených na větší kusy
300 g cibule, oloupané a rozpůlené
1 lžíce (nejodidované) soli
300 g krupicového cukru
300 ml bílého vinného či jablečného octa
1/2 lžíce chilli vloček nebo chilli koření
1 lžíce mleté papriky, 1 : 1 sladké a pálivé
1 lžíce plnotučné hořčice
1 tuba rajčatové pasty (prodává například dm drogerie)
3–4 lžíce kukuřičného škrobu
Příprava jídla
1 Cukety a cibuli rozsekejte v robotu se sekacím nástavcem na zhruba půlcentimetrové kousky (můžete je i nakrájet). Pak je v hrnci promíchejte se solí. Nechte krátce (10–15 minut) odležet.
2 Přidejte ostatní suroviny, promíchejte, přiveďte k varu na středním až silném ohni, poté zmírněte oheň a zvolna vařte doměkka 45 minut, ale klidně i o trochu déle, často míchejte. Horké rozdělte do šroubovacích sklenic, uzavřete. Nechte vychladnout a uchovávejte v chladničce.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li skrýt, z čeho je omáčka vyrobená, rozmixujte ji na pyré – a máte cuketový ,kečup‘.