Cuketová hořčice

Pokud cukety pěstujete, nejspíš už je s větším či menším úspěchem pašujete do téměř každého jídla. Jak je ale uchovat i na další měsíce? Mně se osvědčila cuketová hořčice! Není tak pálivá jako ta klasická a poslouží i jako prima pozornost, až půjdete k někomu na grilování nebo táborák.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina
NÁROČNOSTnízká

Ingredience pro: 10 skleniček

2 kg cukety
1 palice česneku
2 chilli papričky
120 ml kvasného lihového octa
150 ml slunečnicového oleje
2 lžíce kurkumy
80 g cukru krupice
120 g hořčičných semínek
40 g soli

Postup

Krok 1: Přerostlé cukety oloupejte, podélně rozpulte a lžící vydlabejte semínka. Pokud máte menší pevné kusy, tento krok vynechejte a ponechte slupku i vnitřek. Celkově budete potřebovat zhruba 2 kila dužiny. Pokrájejte ji na kostky, česnek a chilli nasekejte nahrubo. Můžete je ale dát i sušené.

Krok 2: Cuketu a všechny další suroviny dejte do velkého hrnce, přiveďte k varu a asi hodinu za občasného míchání povařte doměkka. Pokud by se směs přichytávala, podlévejte vodou. Nechte trochu vychladnout a poté tyčovým mixérem rozmixujte na požadovanou strukturu.

Krok 3: Mezitím si vyvařte sklenice i víčka, hořčici znovu ohřejte a plňte ji do sklenic tak, abyste nekápli na hrdlo. Ihned zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Krok 4: Takto připravená hořčice vydrží zhruba měsíc, pro jistotu ji mějte v chladu. Pro delší trvanlivost skleničky ještě 15 minut sterilujte: ve velkém hrnci je zalijte vodou tak, aby byly celé ponořené, přiveďte k varu a 15 minut nechte mírně probublávat (stačí 90 %).

Můj tip: Kromě toho, že je kurkuma super zdravá, dodává hořčici i hezčí barvu. Podobně můžete nicméně přidat i čerstvá rajčata nebo papriky, někdo dává i cibuli.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře