Cuketové placičky

Cuketa patří mezi všestranné a vděčné druhy zeleniny; dá se připravovat snad na milion způsobů. Vždycky ale potřebuje trochu chuťově podpořit – například kari kořením, bylinkami nebo česnekem, tak jako v našem receptu.

Počet porcí: 18 koláčků
Doba přípravy: Do hodiny
Odkapání: 20 minut Zapékání: 10 minut

Ingredience

370 g cukety, nastrouhané na hrubém struhadle
½ lžičky kari koření
1 čerstvou chilli papričku, bez jadérek, jemně nasekanou
1 prolisovaný stroužek česneku
2 jemně nakrájené jarní cibulky
½ lžičky čerstvých lístků tymiánu (nebo špetku sušeného)
1 vejce
70 ml mléka
140 g hladké kouky
1½ lžičky kypřicího prášku
sůl a pepř
olej na smažení

Na ozdobu:

4 lžíce pikantní rajčatové omáčky nebo vašeho oblíbeného čatní
1 balení mozzarelly, nakrájené na malé kostičky

Příprava jídla

1. Cuketu nasypte do cedníku, posolte, protřeste a nechte dvacet minut stát. Pak ji opláchněte proudem vody, vyždímejte a zbylou tekutinu ještě odsajte ubrouskem.

2. Teď můžete s pomocí dětí smíchat nastrouhanou cuketu s kari kořením, česnekem, chilli papričkou, jarní cibulkou a tymiánem; všechno posolit a vydatně opepřit. V misce rozmíchejte vejce a mléko, přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem a spojte s okořeněnou cuketou.

3. Nepřilnavou pánev lehce potřete olejem a rozpalte ho. Z těsta tvarujte lžičkou placičky a pak je smažte; stačí přibližně tři minuty z každé strany. Hotové uchovejte v teple.

4. Před servírováním předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Placičky poskládejte na pečicí papír, na každou kápněte trochu rajčatové omáčky nebo čatní a nahoru položte kousek mozzarelly. Zapékejte tak osm až deset minut, až budou placičky teplé a sýr roztavený.

Zdroj: apetitonline.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře