Ďábelské kuře s barevnou smaženou rýží

Vypadá to jako katův šleh alias kaťák, ale není to kaťák. Co to je? Naše pikantní kuře po čínsku! Díky kabátku z vajíčka a škrobu je opravdu krásně šťavnaté a spolu se smaženou rýží, do které zužitkujete lecjakou zbylou zeleninu, vytvoří perfektní rychlou večeři na všední dny.

Ingredience pro: 4 porce

Na marinování kuřete

650 g kuřecích prsou
1 lžíce sójové omáčky
1/2 lžičky chilli vloček
5 cm čerstvého zázvoru
1 vejce
3 lžíce kukuřičného škrobu

Na dohotovení

řepkový olej
chilli
2 cibule
1 paprika
35 g nesolených oříšků kešú
4 stroužky česneku
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce medu
70 g rajčatového protlaku
sůl

Na rýži

200 g uvařené rýže
sůl
1 svazek jarní cibulky
1 mrkev
2 lžíce řepkového oleje
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička kari
1 hrst mraženého hrášku
2 vejce

Postup

Krok 1: Připravte si ingredience. Zeleninu i oříšky můžete libovolně zaměnit či vynechat (k paprice se hodí i řapíkatý celer, čínské zelí, mrkev a bulvový celer a místo kešu jsou prima i arašídy, alergici samozřejmě vynechají). Otrlejší jedinci můžou dát místo protlaku asi dvojnásobné množství kvalitního kečupu.

Krok 2: Maso pokrájejte na nudličky, smíchejte s najemno nasekaným zázvorem, sójovou omáčkou, vejcem, škrobem a chilli a nechte alespoň půl hodiny marinovat, maso pak krásně zkřehne.

Krok 3: Ve velké pánvi nebo woku pak rozehřejte asi 4 lžíce oleje a maso na něm zprudka za stálého míchání dozlatova orestujte. Vyndejte, podle potřeby přidejte ještě trochu oleje a ve stejné pánvi opékejte na nudličky pokrájenou cibuli a papriku. Během restování osolte a případně přidejte ještě trochu chilli.

Krok 4: Přidejte nahrubo nasekané oříšky a zalijte směsí sójové omáčky, protlaku, medu, prolisovaného česneku a 250 ml vody. Vmíchejte i maso a nechte prohřát.

Krok 5: Kuře je skvělé i s obyčejnou rýží, ale jestli chcete mít trochu zajímavější přílohu, pusťte se do rýže smažené. Zeleninu opět upravte podle toho, co máte po ruce.

Krok 6: Na troše oleje doměkka orestujte nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku (kousek zelené části si nechte na ozdobu), během opékání osolte. Zeleninu shrňte stranou a do pánve vyklepněte vajíčka, která míchejte a obracejte, až se zatáhnou.

Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 25 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře