Ďáblův čokoládový dort

„Zapomeňte na jeho jméno, tenhle dort je andělský,“ shrnuje všeobecné mínění kouzelnice Nigella Lawson, která si proslulý americký Devil´s Food Cake adoptovala. Přinášíme její prověřenou verzi a několik tipů níže.

Suroviny (10–12 porcí)

Těsto:

kvalitní holandské kakao, prosáté 50 g
tmavý třtinový cukr (muscovado) 100 g
vroucí voda 250 ml
změklé máslo 125 g + na vymazání
cukr krupice 150 g
hladká mouka 225 g
Kypřicí prášek 1/2 lžičky
jedlá soda 1/2 lžičky
vanilkový extrakt 2 lžičky
velká vejce 2 ks

Poleva:

Voda 125 ml
tmavý třtinový cukr 30 g
máslo nakrájené na kostičky 175 g
co nejkvalitnější tmavá čokoláda, nasekaná nadrobno 300 g

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Dna dvou koláčových forem o průměru 20 cm vyložte papírem na pečení a boky vymažte máslem.

Kakao a 100 g cukru dejte do mísy a zalijte vroucí vodou. Promíchejte a dejte stranou.

Utřete spolu máslo a cukr, buď v robotu, nebo ručně, až vznikne světlá nadýchaná směs. Mouku promíchejte s práškem a sodou.

K utřenému máslu s cukrem zatřete po kapkách vanilkový extrakt, pak vyklepněte jedno vejce a zatřete spolu s jednou lžící moučné směsi, pak přidejte druhé vejce. Za stálého míchání přidejte zbytek moučné směsi a nakonec kakaovou směs, misku dobře vytřete stěrkou.

Těsto rozdělte do připravených forem a dejte péct zhruba na 30 minut nebo až špejli, vpíchnutou do středu těsta, vytáhnete bez ulpělých drobků. Korpusy nechte 5 až 10 minut chladnout ve formě a pak je vyklopte na drátěnou mřížku.

S přípravou náplně začněte ve chvíli, kdy dáte korpusy do trouby. Vodu, 30 g cukru a 175 g másla dejte v kastrůlku na nízký plamen rozpustit. Až směs začne bublat, sejměte kastrůlek z plamene a vsypte do něj nasekanou čokoládu, kastrůlkem zahýbejte, aby se začala rozpouštět, a pak rozšlehejte na hladkou lesklou směs. Nechte asi 1 hodinu stát, občas promíchejte. Za tu dobu vychladnou i upečené korpusy a můžete dort dokončit.

Oba korpusy (spodní dejte vrchní stranou dolů) k sobě spojte čokoládovou polevou a zbytkem celý dort potřete, stěrkou vytvořte žádaný vzhled.

TIPY:

• Vychladlé korpusy můžete ještě vodorovně prokrojit a získáte pak čtyřvrstvý dort. Polevu, která je zároveň náplní, můžete připravit i předem. Na začátku se vám bude zdát úplně tekutá, ale nebojte se, během hodiny dosáhne správné hutné konzistence, vhodné k roztírání. Nikdy ale úplně neztuhne, ale to také nemá.

• A protože polev je na světě zrovna tolik, jako je receptů na Ďáblův dort, přinášíme jinou, zajímavou a dobře roztíratelnou variantu: Budete potřebovat 680 g nasekané čokolády nebo cukrářských čokoládových pecek podle vaší chuti, 1 litr smetany ke šlehání a 1 lžičku kukuřičného sirupu. Kousky čokolády ve velkém kastrolu na mírném plameni rozpusťte ve smetaně, trvá to 20 až 25 minut, za stálého promíchávání gumovou stěrkou. Plamen zvyšte a směs vařte ještě 3 minuty. Sejměte z plamene, vmíchejte sirup (dodá polevě viskozitu) a vlijte do kovové mísy. Nechte 2 hodiny chladnout, každých 15 až 20 minut polevu promíchávejte. Pak ji hned použijte.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře