Máslové věnečky v ozdobných dózách podle dánské receptury seženete po celém světě, co do chuti se ale těm domácím v žádném případě nemůžou rovnat. Tenhle recept pochází od jedné dánské babičky a její děti a vnoučata je zbožňují. Nejspíš si je zamilujete také.
Suroviny (cca 40 ks porcí)
vanilkový lusk 1 ks
cukr krupice 250 g
vychlazené máslo 250 g
hladká mouka 325 g
Kypřicí prášek 1 lžička
mandlová moučka 75 g
Vejce 1 ks
jemně nasekané mandle 50 g
Sůl
Postup
V mixéru nebo hmoždíři zpracujte celý vanilkový lusk se 3 lžícemi cukru a prosejte do mísy. Nakrájejte na něj máslo na kostičky, prosejte mouku, zlehka osolte, přidejte kypřicí prášek a prsty zpracovávejte do konzistence drobenky.
Přisypte mandlovou moučku a zbylý cukr a promíchejte. Přidejte vejce a sekané mandle a hněťte dohladka. Těsto by mělo být hladké a dostatečně pružné, aby se dalo protlačit ozdobnou hubičkou zdobicího sáčku. Čím větší otvor má, tím snáze těsto prolisujete. Pokud je však příliš hutné, raději těsto vyválejte do tvaru válečku, nakrájejte a vytvarujte věnečky ručně. Neměly by být silnější než malíček, jinak by se mohly při pečení roztéct.
Věnečky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte jim mezi sebou dost místa. Před pečením je uložte nejméně na 30 minut do lednice, aby lépe držely tvar.
Troubu předehřejte na 200 °C. Vložte do ní plech s věnečky a pečte je 8–10 minut, až na okrajích zezlátnou. Vyjměte a nechte zchladnout. Ve vzduchotěsné nádobě pár týdnů vydrží, ale dřív je nejspíš sníte.
TIP:
DO zdobicího sáčku použijte hubičku ve tvaru hvězdičky nebo vlnky.
Zdroj: fresh.iprima.cz