Děravý pudinkový koláč

Díky dírám v sametovém kakaovém korpusu provlhčí jemný pudinkový vanilkový krém celý koláč. K tomu ještě tenká křupavá krusta čokoládové polevy… Připravte se, že tenhle recept po vás bude chtít každý, komu dáte ochutnat.

Doba přípravy 45 minut
Doba vaření 25 minut
Náročnost střední

Ingredience pro: 1 formu o velikosti 30 × 20 cm

Na těsto

6 vajec
120 g cukru krupice
1 dl oleje
1 dl mléka
3 lžíce belgického kakaa
1 kypřicí prášek do pečiva
140 g polohrubé mouky
1 špetka soli

Na pudinkový krém

2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
900 ml mléka
3 lžíce cukru krupice
120 g másla

Na dokončení

2 ledové kaštany

Postup

Krok 1: Troubu předehřejte na 180 stupňů, hlubší pekáček vyložte papírem na pečení.

Krok 2: Na těsto oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. K žloutkům přisypte cukr a vyšlehejte do nadýchané světlé pěny. Poté do ní postupně zašlehejte mléko a olej.

Krok 3: Dobře promíchejte prosátou mouku, kakao a prášek do pečiva. Po lžících vmíchejte do žloutkové hmoty a na závěr opatrně vetřete sníh z bílků. Těsto vlijte do pekáčku a pečte asi 20 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed zůstane suchá.

Krok 4: Do horkého upečeného korpusu udělejte v pravidelných rozestupech (asi 3 cm od sebe) díry. Můžete použít vařečku, nejlíp se vám ale bude pracovat s malou kovovou formičkou na trubičky (vařečkou těsto zatlačíte, formičkou kousky těsta vykrojíte a vyjmete). Těsto nemusíte proděravit skrz, stačí, když díry vedou do poloviny či dvou třetin korpusu. Děravý korpus nechte zchladnout a zatím si připravte pudinkový krém.

Krok 5: Máslo nakrájejte na kostičky. Oddělte asi 200 ml mléka a rozmíchejte v něm oba pudinkové prášky a cukr, zbytek mléka přiveďte k varu. Do vařícího mléka vlijte připravené pudinky a míchejte do zhoustnutí, trvá to jenom chvilku. Hotový pudink odstavte a za stálého míchání ihned postupně přidejte kostičky másla. Když se všechny rozpustí, ještě horký krém nalijte na připravený korpus, snažte se vyplnit všechny díry. Povrch uhlaďte, nechte zchladnout a dejte ztuhnout do lednice alespoň na dvě hodiny.

Krok 6: Na polevu rozpusťte ve vodní lázni ledové kaštany a rozmíchejte do hladké hmoty. Hotový chlazený dezert ozdobně pocákejte a podávejte.

Můj tip:

Nezapomeňte, kde jste do korpusu vyhloubili díry. Vychlazený dezert pak krájejte přes ně, na řezu vypadá opravdu lákavě.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře