Nejspíš mi nebudete věřit, ale dietní pizza existuje! Je téměř bez mouky, zato plná bílkovin, a tedy pěkně sytá. A ještě bude hotová během chvilky, takže je ideální i na všednodenní večeři. A – u zdravějších jídel ne tak úplně samozřejmý – bonus na závěr? Chutná skvěle!
DOBA PŘÍPRAVY 10 minut DOBA VAŘENÍ 15 minut NÁROČNOST nízká
Na těsto (místo psyllia můžete dát dalších 50 g mouky)
1 vanička tvarohu
40 g celozrnné špaldové mouky
15 g psyllia
1/2 lžičky soli
2 vejce
Na potření (nebo použijte kupovanou omáčku)
70 g rajčatového protlaku
1 lžička oregana
2 stroužky česneku
sůl a pepř
Dle chuti
mozzarella
tuňák
olivy
pórek
cherry rajčátka
čerstvá bazalka
Postup
Krok 1: Troubu vyhřejte na 180 °C, mezitím si umíchejte těsto. Tvaroh použijte vaničkový a jen si vyberte, jestli použijete nízko-, polo- či plnotučný.
Krok 2: Tvaroh smíchejte s moukou, psylliem a solí. Psyllium je rozpustná vláknina, kterou koupíte v lékárnách, zdravých výživách a na internetu. Pokud ji nemáte, dejte místo ní o 50 g mouky více.
Krok 3: Přidejte vejce a vypracujte těsto. Hotové rozetřete asi v půlcentimetrové vrstvě na pečicí papír a při 180 °C 10 minut předpečte. Já dělám dvě kulaté pizzy, ale tvar i velikost jsou samozřejmě na vás.
Krok 4: Když je těsto v troubě, ochuťte protlak prolisovaným česnekem a oreganem, osolte a opepřete a zřeďte trochou vody. Podobně můžete použít i pasírovaná nebo drcená rajčata, případně i kupovanou omáčku. Mozzarellu natrhejte a připravte si ostatní suroviny.
Krok 5: Předpečené pizzy potřete ochuceným protlakem a obložte dle chuti. Já jsem na jedné pizze sýr doplnila cherry rajčátky, na druhé tuňákem z plechovky, pórkem (skvělá je i červená cibule) a olivami.
Krok 6: Pečte dalších pět až deset minut, až sýr zezlátne. Obložte čerstvou bazalkou a můžete podávat!