Dip z kozího sýra se salátem a pečenou zeleninou

Ingredience

Na dip:

300 g čerstvého kozího sýru
2-3 lžíce kozího jogurtu (na naředění)
Mořská sůl
2-3 lžíce bylinek (petržel, pažitka, …)

Na pečenou zeleninu:

½ hlávky květáku, romanesca nebo brokolice
4-6 mrkví (můžete použít i pastinák, petržel nebo řepu)
2 lžíce olivového oleje
Mořská sůl
Čerstvě mletý pepř

Něco navíc:

1 menší hrozen vína, nebo
4 švestky, nebo
1 jablko či hruška, nebo
4 fíky

Na čerstvou zeleninu:

2 velké hrsti čerstvé listové zeleniny
(směs salátu, kadeřávku, …)
6-8 rajčátek

Na servírování:

2 lžíce orestovaných piniových oříšků (mandle, vlašské, nebo pekanové budou taky skvělé)
lžička medu na pokapání
2 lžíce olivového oleje
pesto (to se hodí, pokud nebudete péct ovoce a používat med)

Postup

1.
Předehřejte si troubu na 180 °C na funkci horní a spodní ohřev. Očistěte si zeleninu určenou na pečení, květák nebo jiný druh zeleniny rozdělte na růžičky a vše dejte na plech. Pokapejte olejem, lehce posolte, případně i popepřete a dobře promíchejte a obalte v oleji. Dejte péct na přibližně 15-20 minut tak, aby zelenina byla ještě křupavá.
2.
Pokud chcete servírovat i trochu teplého ovoce, na posledních 10 minut pečení přidejte do trouby i to.
3.
Připravte si dip smícháním čerstvého sýra, bylinek, trochy jogurtu na naředění konzistence, která má být hustá podobně jako hummus a soli i pepře podle chuti.
4.
Rozdělte dip na kraje obou talířů. Vytvořte ozdobné vrstvy. Na druhou polovinu talíře dejte směs listových salátu, případně další zeleniny. Na střed naaranžujte pečenou zeleninu i ovoce. Vše pokapejte trochou olivového oleje, medu, posypejte orestovanými oříšky a pokud se vám při pečení uvolnila nějaká šťáva z ovoce, nezapomeňte jí také přidat. Pro verzi bez sladkého ovoce, namísto medu přidejte trochu pesta na dochucení.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře