Divočák s černou omáčkou

Seznam surovin

mrkev 2 kusy
petržel kořenová 2 kusy
celer 1/2 kusu (bulvy)
cibule 2 kusy
ocet jablečný 50 mililitrů
pepř 6 kuliček
hřebíček 6 kusů
skořice 1 kus (celá – 5cm)
nové koření 4 kuličky
tymián 1 lžička
bobkový list 2 listy
voda 2 hrnky
špek 100 gramů
kančí maso 600 gramů (kýta)
sádlo 2 lžíce
mouka pšeničná hladká 2 lžíce
marmeláda 100 gramů (brusinková)
švestky sušené 100 gramů
sůl

Postup přípravy

Očištěné mrkve, petržele a celer nakrájejte na kostky. Cibule oloupejte a rozkrojte na osminky.

Ocet s kořením dejte do hrnce, přisypte nakrájenou zeleninu, osolte a vše zalijte vodou. Povařte asi 15 minut.

Špek nakrájejte na špalíčky a kýtu odblaňte. Ostrým nožem pak do ní kolmo vpíchněte otvory, do kterých vsuňte špalíčky špeku. Vložte do pekáče, přelijte marinádou a nechte uležet alespoň 24 hodin.

Druhý den maso vyjměte z marinády a osušte. Ve velkém kastrolu rozehřejte sádlo a maso na něm ze všech stran osmažte. Na stejném sádle osmažte i okapanou zeleninu, v níž se maso marinovalo (zbylou marinádu si nechte na podlévání masa). Maso vraťte k zelenině, podlijte trochou marinády, přiklopte pokličkou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 70 minut a průběžně podlévejte. Poté sundejte pokličku a kýtu ještě 20 minut dopečte.

Hotové maso vyjměte, výpek vyduste na tuk a zaprašte moukou. Přidejte hrnek vody, marmeládu a švestky nakrájené na kousky. Povařte alespoň 10 minut a podávejte nejlépe s domácím knedlíkem.

Poznámka k receptu

krkonošská specialita

Zdroj: igurmet.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře