Dokonalý citronový koláč

Tenhle koláč se v originále jmenuje Meyer Lemon Bar. Používají se na něj plody citroníku Meyerova, což je kříženec citronu, mandarinky a pomela, takže šťávu můžete namíchat ze všech zmíněných. Nebo jako my použít čistě citronovou. Vynikající je tak jako tak.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 45 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 9 porcí

Na těsto

1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku moučkového cukru
sůl
110 g studeného másla
1 lžíce studené vody
tuk na vymazání

Na náplň

3 vejce
3/4 hrnku cukru krupice
kůra z jednoho citronu
šťáva ze dvou citronů
2 lžíce hladké mouky
moučkový cukr na posypání

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Formu o rozměrech asi 20×20 cm vymažte tukem.

Krok 2: Mouku, cukr a špetku soli smíchejte. Přidejte na malé kostky nakrájené studené máslo a začněte zadělávat těsto. Když je z něj drobenka, přidejte trošičku studené vody, až vznikne těsto hladké a jemné.

Krok 3: Těsto rovnoměrně namačkejte na dno formy a dejte na 20–25 minut péct dozlatova

Krok 4: Celá vejce vyšlehejte s cukrem do hladké světle žluté pěny. Pak zašlehejte i citrusovou kůru a po malých dávkách i citronovou šťávu. Nakonec vmíchejte hladkou mouku.

Krok 5: Náplň nalijte na předpečenou krustu, vložte zpět do trouby a pečte dalších asi 20 minut dozlatova, dokud náplň zcela neztuhne.

Krok 6: Vychladlý koláč krájejte na kostky nebo trojúhelníky a hojně posypte moučkovým cukrem.

Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/dokonaly-citronovy-kolac-71540
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře