Bílou čokoládu sice koupíte v každé samoobsluze, ale až ochutnáte tu, co je opravdu jen z kakaového másla, mléka, cukru a vanilky, pochopíte, že těch 5 minut přípravy za to opravdu stojí
Ingredience pro: 130 gramů
Na čokoládu:
50 g kakaového másla
50 g moučkového cukru
30 g sušeného mléka
vanilka
Dle chuti:
sůl
mletý zázvor
ořechy
sušené ovoce
Postup:
Krok 1: Kakaové máslo (pořídíte ho ve zdravých výživách, cukrářských potřebách, prodejnách ořechů a na internetu, kde jsem našla nejlevnější za asi 35 Kč za 100 g) rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce.
Krok 2: Vmíchejte cukr, sušené mléko a vanilku. Já dala extrakt, ale použít můžete i přímo zrníčka z vanilkového lusku nebo vanilkový cukr. V tom případě pak ale směs ještě trochu zahřejte, aby se cukr rozpustil. Můžete dochutit i špetkou soli nebo sušeného zázvoru.
Krok 3: Vlijte do silikonových formiček nebo menší formy na biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem. V cukrářských potřebách seženete i přímo formy na tabulku čokolády. Nejjednodušší je pak čokoládu lít přímo na pečicí papír a po zatuhnutí jen rozlámat na kousky.
Krok 4: Podle chuti posypejte sušeným ovocem, ořechy či jedlými květy. Já na čokolády použila sušené okvětní lístky růží s pistáciemi, lyofilizované maliny, sušené meruňky s mandlemi a růžový pepř s hoblinkami kokosu, což byl naprosto jasný redakční favorit.
Krok 5: Nechte zatuhnout v mrazáku a poté uchovávejte v chladu, vydrží asi 2 týdny (což se vám stejně nepodaří ověřit, většinou mizí v horizontu několika hodin). Jednotlivé tabulky můžete zabalit do celofánu, převázat stuhou a použít jako dárek.