Domácí kopřivový sirup

Sirup z mladých kopřiv je malý přírodní zázrak. Kopřivy mají vysoký obsah vitamínu C, prospívají srdci a krevnímu oběhu, léčí anémii, čistí organizmus a nebo např. zlepšují kvalitu vlasů. Vydejte se na jejich lov a s pomocí pár dalších surovin si vyrobte domácí kopřivový sirup. 🙂

Recept č. 1:

Ingredience:

40 vrchních částí kopřiv (posbírané na neznečištěných místech)
6 bio citronů
3 l studené vody
1 kg třtinového cukru nebo 200 g medu

Postup:

Kopřivy umyjeme jen krátkým ponořením do vody.
Do velké uzavíratelné nádoby si dáme kopřivy a na plátky nakrájené citróny. přikryjeme a necháme 24 hodin macerovat.
Druhý den vše promícháme a scedíme tekutinu přes sítko. Přidáme do ní cukr/med a ještě další den necháme odležet. Pokud jste přidali cukr, jednou za čas promíchejte. Pokud med, není potřeba míchat.
Skladujeme v čisté nádobě v lednici.

Recept č. 2:

Ingredience:

40 vrchních částí kopřiv (posbírané na neznečištěných místech)
40 g kyseliny citronové
1,5 kg třtinového cukru
2 l studené vody

Postup:

Kopřivy umyjeme jen krátkým ponořením do vody.
Dáme je do hrnce a zalijeme vařící vodou. Přidáme kyselinu citronovou, přikryjeme a necháme louhovat 24 hodin.
Druhý den tekutinu scedíme přes sítko. Dáme ji na sporák a trochu zahřejeme. Přidáme do ní cukr a zamícháme. Pokud nám vznikne pěna, odebereme ji naběračkou.
Sirup necháme vychladnout a nalijeme do čistých sklenic. Není potřeba sterilizovat.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře