Jestli jsem si z návštěvy Mexika něco přivezla (kromě hromady suvenýrů, několika kil navíc a batohu nasáklého rozlitým mezcalem), tak je to poznání, že čerstvě připravené tortilly se s těmi kupovanými trvanlivými naprosto nedají srovnat. Snadno je zvládnete i doma a s kuřecím al pastor (tedy vařeném ve sladce pikantní ananasové omáčce) jsou naprosto skvělé. Zkusíte je se mnou?
DOBA PŘÍPRAVY 30 minut DOBA VAŘENÍ 45 minut NÁROČNOST střední
Na kuře (místo ananasu můžete dát ananasový džus)
1 kg stehenních kuřecích řízků
2 plátky ananasu
1 pomeranč
1/2 cibule
1 stroužek česneku
1 chilli paprička
1 lžička oregana
1 bobkový list
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mleté sladké papriky
30 ml jablečného octa
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje
Na tortilly (16 ks)
2 hrnky kukuřičné mouky masa harina
1.5 hrnku vody
1/2 lžičky soli
Na guacamole
1 avokádo
1/2 limetky
sůl a pepř
1 stroužek česneku
1 hrst čerstvého koriandru
K podávání
1/2 bílé cibule
čerstvý koriandr
čerstvý ananas
čerstvá chilli paprička
limetka
Postup
Krok 1: Pro přípravu domácích kukuřičných tortill je zásadní pořídit si kukuřičnou mouku masa harina (někdy také označenou harimasa), což jde nejlépe na internetu nebo v mexických či orientálních potravinách (já nakupovala u Indů). Věřte mi, z klasické kukuřičné se vám tyto placky nepovedou.
Krok 2: Maso (já dala šťavnatější stehenní řízky, ale hodí se i prsa) očistěte, proti vláknu pokrájejte na malé kousky a minimálně na 30 minut, ale ještě lépe den předem, naložte do marinády.
Krok 3: Marinádu připravíte tak, že vše kromě oleje jednoduše rozmixujete: ananas (nebo asi 2/3 hrnku ananasového džusu), šťávu z 1 pomeranče, půlku cibule, česnek, koření, sůl a čerstvé či sušené chilli. Směs pak smíchejte s masem a nechte marinovat, než si připravíte zbytek.
Krok 4: Na guacamole si rozpulte, vypeckujte a vyloupněte ze slupky 1 až 2 dobře zralá avokáda, která rozmixujte nebo vidličkou rozšťouchejte se šťávou z půlky limety nebo citronu (ta zabrání zhnědnutí), trochou soli a pepře, nadrceným česnekem a nasekaným koriandrem. Já přidávám i vodu, se kterou se avokádo lépe rozmixuje a pasta je pak krásně krémová.
Krok 5: Mouku masa harina smíchejte s vlažnou vodou a solí. Těsto má být hladké, pokud by lepilo, přidejte trochu mouky, pokud by se naopak drolilo, dořeďte vodou. Vytvarujte asi 16 kuliček o velikosti limetky, které ihned překryjte folií, aby neoschly.
Krok 6: Kuličku pak vložte mezi sáček nebo potravinářskou folii (zbylé nechte přikryté, aby neokoraly) a těžkou pánví nebo mísou s rovným dnem ji rozmáčkněte na asi 12 cm placku.
Krok 7: Mezitím si rozpalte pánev a placky nasucho z obou stran asi minutu opékejte. Než opečete první, připravte si další. Hotové tortilly balte do utěrky a uchovávejte v teple, zůstanou tak krásně měkké a neoschnou.
Krok 8: A už přichází čas na maso: ve velké pánvi rozpalte trochu oleje a maso na ní za občasného míchání zprudka asi 20 minut duste ve vlastní šťávě, až se většina tekutiny vstřebá a kousky budou pěkně opečené.
Krok 9: Na každou placku dejte trochu masa a guacamole, zakápněte limetkovou šťávou a podle chuti posypejte cibulkou, kousky ananasu, koriandrem a chilli papričkou.