Domácí kuřecí šunka

I v prvním lednovém Nekupujeme, vyrábíme se podíváme na to, jak si doma připravit dobroty bez náhražky, zvýrazňovačů chuti a dalších věcí, které nemají v jídle co dělat. Začínáme domácí kuřecí šunkou!

DOBA PŘÍPRAVY 40 minut
DOBA VAŘENÍ 2 hodiny
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1 kilogram

1 kg kuřecích prsou
18 g soli
7 g rychlosoli (řeznická sůl)
1 lžička cukru moučka
100 ml vody

Postup

Krok 1: Třetinu očištěného masa pomelte v mlýnku nebo rozmixujte, zbylé dvě třetiny nakrájejte na menší kostky.

Krok 2: Vodu smíchejte s oběma druhy soli a spolu s cukrem přidejte k masu. Nyní je potřeba ho pořádně prohníst – já si práci usnadnila kuchyňským robotem s hnětacími háky, kde mu stačí 10–15 minut, ručně je třeba (s rukavicemi) propracovávat alespoň 20 minut. Maso totiž začne vylučovat světlou mazlavou bílkovinu, díky které pak šunka drží pohromadě.

Krok 3: Směs naplňte do šunkovaru, uzavřete a nechte 48 hodin v lednici odležet.

Krok 4: Šunkovar ponořte po rysku do hrnce s vodou, zahřejte na 80 °C a při této teplotě 2 hodiny povařte. Nechte vychladnout, vyklopte, a máte hotovo. Šunka vydrží čerstvá 2 až 3 dny.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře