Domácí paštika

Seznam surovin

vepřové maso 400 gramů (libové)
vepřové maso 200 gramů (bůček)
játra 150 gramů (vepřová)
sádlo 1 lžička
slanina 100 gramů
cibule 1 kus
rohlík 2 kusy
smetana 150 mililitrů
žloutek 3 kusy
koření (paštikové 1-2 lžičky)
pepř (mletý)
sůl
slanina (tenké plátky na vyložení formy)

Postup přípravy

V kastrolu rozehřejte sádlo. Nasypejte do něj slaninu a cibuli nakrájené na malé kostičky a zvolna opékejte, dokud cibule nezačne zlátnout. Pak vmíchejte bůček nakrájený na kostky a opékejte ještě 2–3 minuty. Přidejte maso nakrájené na kostky, nechejte ho zatáhnout a přisypejte paštikové koření, pepř a sůl. Duste ve vlastní šťávě 30 minut.

Poté maso odstavte a nechejte zchladnout.

Mezitím nakrájejte rohlíky na kostičky a zalijte je smetanou.

V mlýnku na maso umelte dušené maso a játra. K umleté směsi přidejte rozmočené rohlíky a žloutky a vše dobře promíchejte.

Zapékací formu vyložte plátem alobalu a rozložte na něj tenké plátky slaniny (pár kousků nechejte stranou). Formu naplňte směsí. Povrch pokryjte zbylými plátky slaniny, zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pak formu vložte do pekáče, který zalijte horkou vodou tak, aby dosahovala do třetiny zapékací formy. Pekáč s formou vložte do trouby předehřáté na 85–90 °C a nechejte ho v ní 1–1,5 hodiny.

Pak formu vyjměte a dejte zchladnout.

Hotovou paštiku podávejte s nakládanou zeleninou a houbami nebo s ovocem, ořechy, brusinkami a pečivem

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře