Domácí perníčkový likér

Zkuste každoroční vaječňák letos trochu obměnit – přidejte do něj perníkové koření nebo se rovnou pusťte do přípravy domácího perníčkového likéru. Krásně voní a kořeněný rum do základu můžete mít hotový i dlouho předem. O Vánocích ho pak už jen smícháte s ostatními ingrediencemi.

DOBA PŘÍPRAVY 5 minut
DOBA VAŘENÍ neuvedeno
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1100 mililitrů

Na perníkový rum

500 ml tmavého rumu
3 ks skořice celé
10 hlaviček hřebíčku
3 plátky čerstvého zázvoru
3 hvězdičky badyánu
3 kuličky celého nového koření

Na dokončení

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
180 ml smetany ke šlehání 30%
8 kostiček hořké čokolády

Postup

Krok 1: Z lahve kvalitního tmavého rumu trošku odlijte a hrdlem do ní nasypejte všechno koření a plátky čerstvého zázvoru. Zrychlenou verzi připravíte se směskou perníkového koření, ale v likéru pak budete mít jeho zrníčka.

Krok 2: Nechte na tmavém místě týden louhovat, poté sceďte. Takto ochucený rum vydrží minimálně rok. Dá se pít i takto, akorát samozřejmě nebude sladký jako ten s kondenzovaným mlékem.

Krok 3: Až těsně před tím, než budete chtít likér použít či někomu darovat, vmíchejte (v míse s nálevkou nebo ve velké lahvi) zbytek – slazené kondenzované mléko a v horké smetaně rozpuštěnou čokoládu. Pořádně promíchejte a podle chuti případně doslaďte nebo dochuťte vanilkou.

Krok 4: Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 týdnů. Pokud chcete menší množství likéru, namíchejte s mlékem a smetanou třeba jen polovinu perníkového rumu.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře