Domácí perník na strouhání

Perník býval v naší kuchyni vedle medu nejčastější sladidlo. Sypaly se jím kaše, zahušťovaly omáčky, pro děti byl vítanou sladkostí i dárkem z pouti. Tenhle klasický, určený na dlouhé skladování, je plný medu a voňavého koření.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm

250 g polohrubé mouky
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého badyánu
1/2 lžičky mletého anýzu
1/4 lžičky mletého černého pepře
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky citronové kůry
140 g tekutého medu
100 ml mléka
1 vejce

Postup

Krok 1: K mouce přisypte všechno mleté koření (přidejte klidně i mletý fenykl nebo kardamom), sodu a citronovou kůru.

Krok 2: Pak vlijte tekutý med a v mléku rozšlehané malé vejce. S vejcem spíš šetřete, pokud máte velké, rozšlehejte ho zvlášť a použijte jen polovinu. Vypracujte tuhé, lehce lepivé těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky nebo naopak mléka.

Krok 3: Pekáček vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj v asi 1,5 cm silné vrstvě těsto. Snažte se ho rozetřít rovnoměrně, i když to jde celkem ztuha. Vložte do trouby a asi hodinu pozvolna pečte na 160 °C.

Krok 4: Hotový perník nechte zcela vychladnout, nakrájejte na větší kusy a ty jednotlivě zabalte do pečicího papíru. Takto můžete perník dlouhodobě skladovat, dokonce několik týdnů až měsíců. I když spíše ho sníte dříve. Druhá možnost je nechat ho takto nakrájený 2–3 dny proschnout, nastrouhat a skladovat jako strouhanku. Perník snadno plesniví, proto dbejte, aby byl opravdu v suchu, a dokud úplně neztvrdne, neukládejte jej do zavřené nádoby bez přístupu vzduchu.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře