Domácí pivní chléb s jablky

DO 1,5 HODINY
3 BOCHNÍKY PORCE

SUROVINY (3 BOCHNÍKY PORCE)

máslo, nakrájené na kostičky 60 g + na vymazání formy
jablka, oloupaná a nakrájená na kostičky 1 velké nebo 2 malé
hladká mouka 175 g
celozrnná chlebová mouka 450 g
drcené ovesné vločky 90 g
jedlá soda (bikarbona) 2,5 lžičky
přírodní cukr typu muscovado 4 lžíce
kvalitní tmavé pivo 175 ml
melasa 5 lžic
podmáslí 400 ml
ovesné lupínky nebo různá semínka na posypání

POSTUP

Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte 3 chlebíčkové formy o objemu cca 500 ml.
Nakrájené jablko promíchejte se 2 lžícemi hladké mouky. Zbylou obojí mouku a vločky promíchejte s 1 lžičkou soli a sodou. Přidejte máslo a prsty zpracujte na jakousi drobenku. Zapracujte k ní cukr.

V těstě udělejte důlek a vlévejte do něj postupně pivo, melasu a nakonec podmáslí. Jak tekutiny přidáváte, zapracovávejte je do těsta plochým nožem a přidejte také kousky jablek, obalených v mouce. Pracujte rychle, ale těsto nezpracovávejte příliš.

Těsto rozdělte do připravených forem, posypte vločkami a/nebo semínky, vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut. Pak vyndejte jednu formu a poklepejte na její dno – pokud se ozve dutý zvuk, je chleba upečený, pokud ne, vraťte ještě na chvíli do trouby. Chleby pak vyklopte a nechte je vychladnout na drátěné mřížce.

TIP: Chléb se dá snadno dobře zabalený zmrazit, před použitím ho nechte pomalu povolit v ledničce. Je vynikající s nejrůznějšími pomazánkami nebo jen tak s máslem – chcete-li zdůraznit jablečnou notu, utřete změklé máslo s trochou čerstvé jablečné šťávy a nechte chvíli v ledničce.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře