Domácí podmáslový chleba bez kynutí

Domácí podmáslový chleba bez kynutí

Vlna pečení domácího chleba ovládá české kuchyně. Pokud si netroufáte na kváskový bochník a kvasnice pořád ne a ne sehnat, máme pro vás tenhle super tip na klasiku britské kuchyně: soda bread, tedy sodový chléb s podmáslím a bez kynutí. Když těsto doplníte bylinkami, bude ještě lepší.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 45 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1 bochník

420 ml podmáslí
1 vejce
260 g pšeničné chlebové mouky
260 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
1 lžička jedlé sody
1 lžička soli
75 g studeného másla
1 hrst medvědího česneku
3 snítky jarních bylinek
hladká mouka na podsypávání

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Dortový ráfek o průměru asi 25 cm vyložte pečicím papírem, případně použijte pánev nebo kastrol, které můžete dát do trouby, o podobném průměru.

Krok 2: Podmáslí prošlehejte s vejcem. Mouku prosejte s cukrem, jedlou sodou (nebo práškem do pečiva) a solí. K moučné směsi přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku.

Krok 3: K drobence nalijte podmáslí s vejcem, přisypte jemně nasekané bylinky a medvědí česnek a vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky – hotové těsto je hladké a téměř nelepí a hlavně je opravdu hutné.

Krok 4: Pomoučenýma rukama vytvarujte pravidelný bochánek a usaďte ho do připravené formy – tak si bochník udrží svůj tvar. Pečte asi 45 minut dozlatova. Chleba krájejte až zchladlý.

Tip: Pokud rádi experimentujete, přidejte do těsta asi 70 gramů rozmrazeného a rozmixovaného špenátu nebo medvědího česneku a podle potřeby doplňte i mouku. Hotový bochník bude jarně zelený!
image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře