Domácí punčák jako z cukrárny

Důležitá rada na začátek: ujistěte se, že vás bude na plech plný šťavnatého punčáku dostatek. Jinak se vám totiž může snadno stát, že si necháte dobrou půlku pro sebe. Naše punčové řezy jsou krásně šťavnaté, vonící po rumu a malinách a mnohem snazší, než byste čekali. Pustíte se s námi do pečení této retro dobroty?

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 1 plech 20 × 30 cm

Na 2 světlé piškoty

6 vajec
180 g cukru krupice
180 g polohrubé mouky
6 lžic vlažné vody

Na růžový piškot

4 vejce
120 g cukru krupice
120 g polohrubé mouky
červené potravinářské barvivo
4 lžíce vlažné vody

Na punčový sirup

160 ml malinového sirupu
160 ml vody
1 pomeranč
80 ml tuzemského rumu

Na potření a na polevu

250 g džemu
200 g cukru moučka
1/2 citronu
2 lžíce malinového sirupu

Postup

Krok 1: Připravte si suroviny. Těsto na piškot můžete připravit i všechno najednou a jednu (o fous větší) třetinu obarvit, mně se ale do trouby vejdou jen dva plechy, takže peču zvlášť.

Krok 2: Nejdřív udělejte těsto na světlý piškot. Bílky ušlehejte téměř do tuha, přidejte polovinu cukru a došlehejte do pevného sněhu. Žloutky šlehejte se zbylým cukrem a vlažnou vodou doběla do rozpuštění cukru a postupně stěrkou zapracujte sníh a prosátou mouku. Hotové těsto rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte asi 12 minut při 170 °C do světle zlatava, piškot se nesmí přesušit.

Krok 3: S růžovým korpusem postupujte stejně, jen bílky na závěr obarvěte kapičkou červené potravinářské barvy a korpus pečte asi 14 minut, protože je silnější. Všechny piškoty nechte vychladnout i s papírem.

Krok 4: Mezitím vyrobte punčový sirup. Smíchejte malinový sirup s horkou vodou, pomerančovou šťávou a rumem. Vychladlý růžový korpus potřete nebo pokapejte polovinou této směsi.

Krok 5: Oba světlé korpusy potřete polovinou džemu – použít lze rybízový, malinový či jahodový. Měl by být kvalitní, kyselejší a samozřejmě červený, aby ladil punčáku do barvy.

Krok 6: Jeden světlý korpus pak namazanou stranou přiklopte na růžový korpus, celý dort otočte, stáhněte papír, pokapejte zbylým sirupem a přiklopte (opět namazanou stranou na růžový korpus) zbylým piškotem: růžový korpus se tak ocitne uprostřed, z obou stran pomazaný džemem. Složený korpus zatižte a nechte alespoň hodinu nebo ještě lépe do druhého dne odležet.

Krok 7: Přišel čas na polevu. Cukr utřete s citronovou šťávou a sirupem dle potřeby. Já polevu vždy trochu zahřeju (v mikrovlnné troubě nebo na plotně), aby byla tekutější a lépe se nanášela. Punčák buď přelijte celý a krájejte po zatuhnutí, nebo ho nejdřív rozdělte na porce a až poté potírejte. S tím je sice o fous víc práce, ale zase nehrozí poškození polevy nožem.

Krok 8: Punčové řezy jsou nejlepší až druhý den po upečení a promazání. Podávejte je vychlazené.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře