Možná je právě tak trochu okurková sezona, ale pro nás gurmány jedině v tom dobrém slova smyslu – přišel totiž nejvyšší čas na přípravu domácích rychlokvašek čili močáků či kvašáků. Kvašená zelenina prospívá trávení i imunitě a na rozdíl od zavařování při vysokých teplotách v ní mléčné kvašení zanechá i důležité vitaminy. A to jsme se ještě ani nezmínili o chuti! Pusťte se s námi do výroby pikantních rychlokvašek – příprava je opravdu snadná, pak už stačí jen několik dní vydržet a vlastní kvašáky jsou na světě.
DOBA PŘÍPRAV 15 minut DOBA VAŘENÍ 5 minut NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 1 sklenice
okurky
voda
sůl
višňový list
vinný list
česnek
čerstvá chilli paprička
čerstvý kopr
čerstvý křen
mrkev nakrájená na kolečka
hořčičné semínko
celý černý pepř
nové koření
bobkový list
cibule
Postup
Krok 1: Okurky nakládačky pořádně omyjte (jde to snáze, když je nejdřív na několik hodin ponoříte do studené vody) a odkrojte konce. Každou několikrát propíchněte vidličkou, aby vás při prvním zakousnutí neohodily lákem, a teď už jen plňte sklenice: na dno můžete položit část vinných a višňových listů a okurky podle chuti prokládat oloupanými stroužky česneku, chilli papričkami, koprem, plátky křenu, mrkve a cibule či kořením.
Krok 2: Svařte zhruba tolik vody, aby zaplnila zbylé místo ve sklenici, a na každý litr do ní zamíchejte polévkovou lžíci soli. Ještě horkým nálevem pak okurky zalijte tak, aby byly úplně ponořené, překryjte je vinnými a višňovými listy a zatižte, aby byla zelenina potopená.
Krok 3: Láhev volně přikryjte víčkem nebo kouskem látky, aby mohly unikat plyny, podložte, kdyby nálev přetékal, a nechte v teple sedm až deset dní kvasit – až vám budou okurky chutnat. Sklenici pak přemístěte do chladu, aby se kvašení zastavilo.